Lezingen en Activiteiten 2014

Maandag 15 december 2014
Kerstmanactie
Op 15 december was het weer zover: studenten en medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde werden met veel gezelligheid verwelkomd op de jaarlijkse Kerstactie van Stichting DIO. Uiteraard werd dan ook eindelijk bekend wie onze nieuwe mystery-Kerstman was! Dit jaar had niemand minder dan Dr. Boyd Berends, docent Veterinaire Volksgezondheid bij de faculteit Diergeneeskunde zich in het Kerstmannenpak gehesen. Net zoals zijn voorgangers was het deze dag zijn schone taak om iedereen blij te maken met een unieke Kersfoto! Om de foto’s echt af te maken werden traditionelen rendierhaarbanden en kerstmutsen uitgedeeld om een echte Kerstsfeer vast te leggen. Voor iedereen die een foto heet laten maken: alle foto’s zijn terug te vinden op de Facebook-pagina van DIO. Naast de foto’s waren er ook dit jaar weer heerlijke oliebollen met poedersuiker en bekers warme chocolademelk met slagroom te koop. Deze lekkernijen konden worden genuttigd terwijl men genoot van de gezelligheid en muziek van de band Tom Vingerhoets. Met de Kerstactie wordt ieder jaar geld ingezameld voor het project in Malawi. De prachtige opbrengst van €247,38 zal ten goede komen aan o.a de voorbeeldboerderijen die in Malawi worden gebouwd en het lesmateriaal dat wordt gemaakt voor de boeren om te helpen hun dieren zo efficiënt mogelijk te onderhouden en deze kennis onderling dor te kunnen geven.

  

Donderdag 6 november 2014
Lezing MERS/Ebola
Op 6 november organiseerde Stichting DIO samen met de studievereniging Hygieia de MERS/Ebola lezing. Tijdens de lezing spraken Roel Coutinho en Peter Klaver over deze twee ziektes.

 

Donderdag 30 oktober 2014
Lezing Ethno-Veterinary Medicine
Donderdag 30 oktober 2014 kwam een gezelschap van Indiase veterinairen onze faculteit vereren met een bezoek, welke werd gecomplementeerd door een interessante lezing over ethno-veterinary medicine en fytotherapie. De heer dr. Punniamurthy gaf een algemene inleiding over het belang van fytotherapie en het gebruik en de wetenschappelijke validatie van ethno-veterinary medicine (EVM). Vele planten, zoals aloë vera en curcuma hebben bewezen geneeskrachtige werkingen, welke gemakkelijk in de praktijk toegepast kunnen worden. Zo gaf hij het voorbeeld van een pasta welke topicaal aangebracht kon worden op het uier van koeien en geiten in het geval van mastitis, waar goede resultaten mee behaald zijn. Dergelijke pasta’s en medicamenten zijn in India ook in gebruik voor ecthyma en artritis. Behalve de goede resultaten biedt deze therapie de boer de mogelijkheid om zelfstandig snel en adequaat in te kunnen grijpen, zonder dat er injectietechnieken benodigd zijn. EVM draait in zijn geheel ten eerste om het gebruik van regionale planten; dit maakt de techniek bereikbaar en goedkoop. Daarbij is het de kunst om de juiste combinatie van planten te gebruiken, omdat juist de synergie tussen de verschillende bestanddelen de goede werking geeft. Hierbij is farmacognosie, het kennen van de geneeskrachtige eigenschappen van de verschillende planten (wat wilde dieren vaak ook beheersen!) de basis– een basis die enorm breed is geworden in de laatste jaren, met veel wetenschappelijke publicaties en goede resultaten in onder andere India. Prof. Dr. Hubert Karreman sprak vervolgens over zijn methoden van het behandelen van onder andere biologisch rundvee in de Verenigde Staten. De grootste uitdaging hierbij is het behandelen van de dieren zonder gebruik van antibiotica. Behalve dat management en hygiëne een belangrijke rol spelen, zijn er meerdere alternatieve behandelingsmethoden beschikbaar. Zo kan foot rot behandeld worden door schoon te maken met calciumdihydroxide, waterstofperoxide en teatree-olie, suiker met betadine en een beschermend verband; wondjes kunnen (voornamelijk bij paarden) goed behandeld worden met honing; actinomycose bij het rund kan men bestrijden met natriumiodide, kruidentinctuur en topicale pepermuntpasta De hoeveelheid evidence omtrent dergelijke behandelingsmethoden blijft groeien, wat veel reden geeft het voor ons onbekende EVM te verkennen, mede door de antibioticumproblematiek.

 

Woensdag 24 september 2014
Run4Rabies
Op woensdag 24 september organiseerde stichting DIO, in samenwerking met studievereniging Hygieia, vanuit de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht het hardloop- en wandelevenement Run4Rabies om geld in te zamelen voor het goede doel.
Er waren twee routes (5 en 10km). Beide routes mochten hardlopend worden afgelegd, de 5 km kon ook gewandeld worden. Het ingezamelede geld ging naar een project van Werelddierenwerk in India, waar honden worden gevaccineerd tegen rabiës. Op deze manier kan deze levensbedreigende ziekte bestreden wroden bij dier en mens.
De avond was weer een groot succes door de 52 hardlopers die het slechte weer hebben getrotseerd. Ondanks het regenachtige weer was de avond ontzettend gezellig met lekker eten en de geode muziek van de Slulmberdoggs. Ook de loterij was weer spannend, waarbij er mooie prijzen, zoals een high tea voor 2 bij de Basket, entreekaartjes voor de Apenheul, vrijkaartjes om te kanoën, zaken hondenvoer, een vuurkorf en een halfjaarabonnement bij BBB Healthclub (t.w.v. €700,-!) zijn weggegeven!
Maar het belangrijkste is natuurlijk het bedrag dat op deze avond is ingezameld voor het project van Werelddierenwerk in India. Het totale bedrag is €1020,-. Hier zijn we uiteraard heel erg blij mee en we hadden dit niet zonder jullie hulp en inzet kunnen bereiken.
Deelnemers en vrijwilligers ontzettend bedankt en hopelijk kunnen we jullie volgend jaar weer begroeten bij de volgende Run 4 Rabies!

 

Zaterdag 6 september 2014
Eerstejaarsweekend
Het eerstejaarsweekend wordt elk jaar, aan het einde van de introductieweek, georganiseerd door studievereniging Diergeneeskundige Studentenkring (DSK) voor eerstejaarsstudenten als kennismaking met elkaar. Op zaterdag 6 september in de maddig van dat weekend organiseren de verschillende studieverenigingen en –commissies verschillende spellen en activiteiten. Dit jaar heeft DIO ook een spel bedacht. Op een bord werd een koe geschilderd waar de studenten met een blaaspijp pijltjes op konden schieten. Het spel werd zeer gewaardeerd en zelfs leden van andere studieverenigingen kwam een poging wagen. Op deze manier hebben de eerstejaarsstudenten op een ontspannen en gezellig manier kennis kunnen maken met DIO. Kortom, een zeer geslaagde activiteit!

 

Dinsdag 2 september 2014
Eerstejaarsintroductie
Dit jaar was Stichting DIO weer aanwezig op de introductiedagen van de studie Diergeneeskunde. We hadden voor de nieuwe eerstejaarsstudenten een presentatie voorbereid om hun te informeren over onze stichting. Zo lieten we hen de laatste ontwikkelingen zien van ons project in Malawi en maakten we hen enthousiast voor de Run 4 Rabies. Bovendien konden ze natuurlijk meteen donateur worde en zo Stichting DIO financieel steunen
Tijdens de avondactiviteiten van de introductie werd er een BBQ georganiseerd om onze trouwe commissieleden te bedanken voor hun inzet tijdens het afgelopen jaar. Toen de BBQ was afgelopen was het tijd voor de cocktailbar. We hadden verschillende cocktails bereid voor de eerstejaarsstudenten. Ook werden er hamburgers gebakken om de trek de stillen. Al met al een geslaagde introductie. We hopen dat we de eerstejaarsstudenten enthousiast hebben gemaakt voor DIO en dat ze natuurlijk genoten hebben van de cocktails en de hamburgers!

 

Maandag-vrijdag 19-24 mei 2014
VaccinatieActie
Afgelopen jaar heeft Stichting DIO weer de vijfde keer de vaccinatieactie georganiseerd. De actie was dit jaar van 19 tot en met 24 mei. Tijdens de actie doneren deelnemende dierenartsenpraktijken €2,50 per gezette vaccinatie. Het project waar we dit jaar geld voor hebben opgehaald is een CNVR (Catch-Neutur-Vaccination-Release) project in Rahovac, Kosovo. Begin 2013 is in Rahovac een asiel met operatiekamer gebouw, waar zwerfdieren kunnen worden opgevangen en behandeld. Dieren in dit gebeid worden niet goed verzorgd en er is nauwelijks veterinaire zorg aanwezig. De populatie zwerfhonden wordt in dit gebied steeds groter wat de dier- en volksgezondheid zeker niet ten geode komt. Het asiel in Rahovac wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en meerdere malen per jaar vliegen er dierenartsen vanuit Nederland en België naar toe om de operaties uit te voeren. De zwerfdieren worden gevangen, gesteriliseerd/gecastreerd, krijgen de benodigde vaccinaties en andere behandelingen en worden vervolgens weer gezond teruggezet waar ze gevonden zijn. Dit jaar waren er 26 deelnemende dierenartsenpraktijken. De totale opbrengst was €4371,-.

 

Woensdag 23 april 2014
Symposium ‘A world lost in time?’
Op 23 April vond het jaarlijkse symposium van Stichting DIO plaats onder de naam ‘A world lost in time?’ Emerging veterinary projects in South America. De verschillende onderwerpen die dit jaar aandacht kregen waren:
– Animal Welfare, in het kader van rundveehouderij in Uruguay (Dr. Frank Eerdenburg)
– Een stageproject ook over rundvee – ditmaal de verwondingen die ontstaan tijdens het transporteren van de dieren in Zuid-Amerikaanse landen (Rick Kempener)
– De impact die d emens heeft in de leefgebieden van reptielen en amfibieën in Zuid-Amerika en ook de risico’s die dit met zich mee brengt als het gaat om de verspreiding van ziektes die eventueel ook mensen kunnen raken (Rogier van Rossum)
– De conflicten die kunnen ontstaan tussen jaguars en vee/veehouders (Dr. Harko Koster)
Het symposium werd geleid door dagvoorzitter Dr. Chris Bartels

 

Donderdag-zaterdag 17-19 april 2014
European Veterinary Conference ‘De Voorjaarsdagen’ 2014
Ook dit jaar was stichting DIO weer aanwezig bij de Voorjaarsdagen. Naast onze gebruikelijke stand bij de goede doelen hadden we dit jaar echter ook wat nieuws: een actie in samenwerking met Phytotreat! Hierbij hebben we leuke flessenopeners verkocht waarop het logo van DIO te zien is en een boodschap van Phytotreat. Bij het kopen van een flessenopener konden mensen zich ook inschrijven voor de loterij die aan deze actie verbonden was, waarbij er een weekendje Istanbul voor twee personen gewonnen kon worden. Dit was een groot succes waarbij we bijna 125 flessenopeners hebben verkocht! Dit heeft zeker bijgedragen aan meer naamsbekendheid voor Stichting DIO en uiteraard is de opbrengst gedeeld waardoor er weer een aardige bijdrage is bijgekomen voor onze projecten. Daarnaast waren de Voorjaarsdagen ook weer erg nuttig voor het leggen van nieuwe contacten en het bijpraten met onder andere de KNMvD. Het was dus weer als vanouds gezellig en waardevol. Volgend jaar zijn we vanzelfsprekend weer van de partij, dus dan zien we u graag weer terug op de Voorjaarsdagen!

 

Dinsdag 25 februari 2014
Lezing ‘Where there’s no vet’
Op 25 februari organiseerde DIO de lezing ‘Where there’s no vet’. Die avond werd er aandacht besteed aan het uitvoeren van praktische diergeneeskundige handelingen in landen waar er niet zoveel mogelijkheden om handen zijn. Zo kwamen EHBO, castratie technieken en veel voorkomende ziektes aan bod.

 

Zaterdag 22 februari 2014
Ouderdag
Op zaterdag 22 februari werd de jaarlijkse ouderdag georganiseerd door de studievereniging Diergeneeskundige Studentenkring (DSK). Stichting DIO was uiteraard ook aanwezig, met een presentatie over Stichting DIO in het algemeen en waarom het zo belangrijk is wat we doen. Het doel was om de studenten en hun ouders enthousiast te maken voor Stichting DIO en te laten zien waar Stichting DIO zich voor inzet.