Lezingen en Activiteiten 2015

Maandag 14 december 2015
Kerstactie
Maandag 14 december was de jaarlijkse DIO kerstactie. Op de foto met de kerstman in een prachtig decor en genieten van heerlijke warme chocolade melk en oliebollen. Kerstman Marius Dwars maakte er een dolle boel van en spaarde geen enkele moeite om mensen op de foto te krijgen. Er werd geen plaatje geschoten voordat iedereen een kerstmuts of rendieroren op zijn hoofd had gezet. De oliebollen namen gretig aftrek en waren aan het eind van de middag zelfs uitverkocht! De live muziek verzorgd door Tom Vingerhoets en zang door Jorieke Salij voegde een gezellige sfeer toe. De opbrengst van 300 euro is gegaan naar het Malawi project om de starterskit samen te stellen voor de Community Animal Healthworkers. Kortom, het wat een groot succes!

Woensdag 9 december 2015
Vaccinatielezing
Op 9 december vond de lezing “Vaccinaties in Ontwikkelingslanden” plaats. De lezing had als doel om het belang van vaccinaties in deze landen toe te lichten en bood alsmede promotie voor de jaarlijkse vaccinatieactie van Stichting DIO.
Deze avond werd verzorgd door 2 sprekers: Jeroen Kortekaas (viroloog bij het CVI) begon de avond met een verhaal over de ontwikkeling van een vaccin tegen Rift Valley fever. Daarna gaf hij het woord aan zijn collega Piet van Rijn (CVI, departement virologie), die ons vertelde over de ontwikkeling en inzet van een vaccin tegen Afrikaanse Paardenpest in de preventie van deze ziekte.

 

Dinsdag 15 september 2015
Run4Rabies
Op Dinsdag 15 september organiseerde Stichting DIO weer haar jaarlijkse hardloopevenement, de Run4Rabiës. Elk jaar is dit evenement in september, omdat er dan ook de World Rabies Day plaats vindt. Helaas is het in september meestal niet zo’n goed weer, net zoals dit jaar. Hierdoor was het evenement niet erg druk bezocht, maar de mensen die er waren, waren dan ook echte bikkels! Alsnog hebben we een heleboel opgehaald wat naar het goede doel, de LSPCA, zal gaan. Met dit geld gaan zij weer vele honden vaccineren tegen Rabiës. Binnenkort komt het precieze bedrag online, dus houd de website www.run4rabies.nl in de gaten! In 2016 zal de run plaatsvinden in mei, hopend op beter weer!

 

Donderdag 10 september 2015
Cocktailparty
Zoals altijd stonden we ook dit jaar tijdens de avondactiviteiten klaar met onze DIO-cocktailbar. En wat een avond hebben we gehad! Menig student op weg naar de zangborrel kwam gezellig bij ons langs om alvast wat drinken te halen. Vooral de appeltaart cocktail was erg populair, deze houden we er zeker in! Het feestje barstte pas echt los toen de zangborrel op zijn eind liep en iedereen hongerig langs de bar kwam op weg naar de vet-inn. Onze hamburgers en tequila shotjes gingen als een malle! We waren dan ook snel uitverkocht, maar gelukkig gingen ook alle restjes stokbrood en aardappelsalade er goed in. Al met al hebben we een enorm gezellige avond gehad!

 

Donderdag 30 juli 2015
Uitje Stichting DIO en Stichting Me’kaar
Op donderdag 30 Juli zijn wij (studenten diergeneeskunde) van Stichting DIO met een groepje gezellige kinderen naar de kinderboerderij in Maarssen geweest. Het was niet heel druk in de speeltuin, het weer was s’ochtends nog wat grauw. Maar uiteindelijk was er toch wel belangstelling en zijn we met een leuke groep vertrokken naar de kinderboerderij.
Eenmaal aangekomen bij de kinderboerderij doken een stel kinderen eerst de speeltuin in, die nog voor de kinderboerderij gelegen was. Op de kinderboerderij zelf was er veel belangstelling voor de konijnen. De meeste kinderen durfde de konijntjes wel te aaien, maar sommigen vonden dit toch nog een beetje spannend.
Wij als studenten hebben geprobeerd ook de kinderen die het wat spannend vonden op hun gemak te laten voelen en kennis te laten maken met de diertjes. Daarna is geprobeerd wat te vertellen over de konijnen, maar al gauw bleek dat het aaien van de dieren een grotere prioriteit had.
Ook de katten op de kinderboerderij waren erg populair. Sommige katten wilden zelfs opgetild worden (ookal mocht dit eigenlijk niet). Vervolgens kwamen er diverse verhalen voorbij over eigen katten en huisdieren.
De boerderij heeft ook een stel kippen, samen met een klein groepje hebben we geprobeerd de haantjes tussen de hennetjes uit te pikken. Dit bleek nog best lastig te zijn. Omdat de kipjes achter een gaas zaten was de aandacht voor de kippen al gauw minder. De geitjes daarentegen waren erg interessant. Er waren een heleboel jonge geitjes; lammetjes. Sommigen waren ontzettend tam en de meeste kinderen durfde daarom ook wel een lammetje te aaien. Er was ook 1 brutale geit in de groep, daar bleven de kinderen het liefst uit de buurt. Maar de geitjes waren niet de enige bewoners van het tuintje, achterin een schuurtje zaten namelijk een heel stel varkens. Deze varkens waren niet zo groot, maar de meeste kinderen waren toch niet zo dol op deze beesten. Ze liepen er met een boog omheen.
Ondertussen was ook het zonnetje doorgekomen en waren we aan het genieten aan de picknick tafel met een raket ijsje. De katten genoten ook van het weer en waren nieuwsgierig naar de volière met kleine vogeltjes aan het staren. We waren in de veronderstelling dat de katten dit wel vaker deden, want de vogeltjes leken niet bang te zijn. Helaas werd er toch voor onze neus een vogeltje gegrepen door een kat. De kinderen waren geschrokken, maar stiekem toch wel erg nieuwsgierig naar het dode vogeltje. Een medewerker van de kinderboerderij heeft het vogeltje uit de volière gehaald en iedereen wilde graag even kijken. Gelukkig was het vogeltje al vrij snel weer vergeten en werd er de rest van de dag nog flink geknuffeld met de dieren.

  
 

Woensdag 13 mei 2015
GKZ symposium
Stichting DIO is een tijdje geleden uitgenodigd door de groep Gezondheids- en Kwaliteitszorg (GKZ) van de KNMvD om een praatje te houden op hun symposium van 13 mei 2015. Stichting DIO is in aanraking gekomen met de GKZ vanwege onze raakvlakken. De GKZ houdt zich bezig met veterinaire volksgezondheid in Nederland en wij in ontwikkelingslanden. Doordat we het praatje mochten houden tijdens hun symposium, hebben wij wat meer bekendheid gekregen onder niet-praktiserende dierenartsen. Hopelijk kunnen we in de toekomst blijven samenwerken en elkaar blijven helpen!

 

Maandag 11 mei 2015
Besturen zeskamp
Maandag 11 mei organiseerde Stichting DIO de besturen zeskamp. Het was heerlijk weer en de deelnemers uiterst fanatiek! Onder de deelnemers waren de besturen van de D.S.K., de Veefokkers, de Vhiver, Archaeopteryx en Hygieia. Op een route van zo’n vier kilometer stonden verschillende spelletjes en vragen die de besturen tot een goed einde moesten brengen. De tien vragen die langs de route hingen gingen over het reilen endie langs de route hingen gingen over het reilen en zeilen van Stichting DIO. De projecten en de commissies kwamen aan bod, maar ook de kennis over Malawi werd getest. Zoals bij een zeskamp hoort waren er ook zes spelletjes. De besturen moesten pijltjes schieten met een blaaspijpje, geblindoekt koekhappen, in estafette zoveel mogelijk ballonnen kapot blazen, zo snel mogelijk 10 snoepjes en lolly’s uit een pan met vla happen, in tweetallen een parcourtje kruiwagen lopen en een wedstrijdje sprinten. De fanaticiteit spatte er bij ieder bestuur en elk spel vanaf, want verliezen was natuurlijk geen optie. Na afloop werden de punten geteld en kwam Hygieia als de winnaar uit de bus. De avond werd afgesloten met een borrel en het bleef nog lang gezellig in de DSK-tuin.

  

Zaterdag 9 mei 2015
Peerdenpieten
Dit jaar deed Stichting DIO voor het eerst mee aan het defilé tijdens Peerdepieten. Wij waren ’s ochtends vroeg al aanwezig in het Androclus voor de receptie. Stichting DIO zou recipiëren en had een mooi cadeau gemaakt voor de DSK, maar helaas hadden ze geen tijd meer voor ons. Uiteindelijk hebben we ons cadeau maar naar binnen gegooid, de DSK-kamer in. We hadden namelijk een strandbal met de wereldkaart erop die we gemakkelijk konden gooien. Waarom nou een wereldbol? Nou, de DSK heet dit jaar ‘Capra Ibex’ wat de steenbok betekent en heel toevallig bevindt zich op onze aarde de steenbokskeerkring. Deze keerkring loopt door Afrika waar Stichting DIO veel werk verricht. Steenbokken zijn geiten en Stichting DIO geeft boeren in ontwikkelingslanden veel advies over geiten. Om deze reden hebben wij op ieder land waar de steenbokskeerkring doorheen loopt en geitje geplakt. Maar dat terzijde…
Sticthing DIO defileerde dit jaar in een Defender, een grote jeep die goed voor safari’s en werk in Afrika gebruikt kan worden. De DSK hield een praatje over ons tijdens het defilé, alleen reed iedereen te snel, waardoor de praatjes wat achterliepen en wij ons eigen praatje ook niet hebben kunnen horen. Gelukkig kregen we veel bekijks naar alleen al de Defender en dat was leuk genoeg voor ons.
Hiernaast heeft Stichting DIO ook een cadeau samengesteld voor een van de pikeurs. Al met al was het een geslaagde dag en volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

 

Dinsdag 28 april 2015
Malawi-lezing
DIO hield ’s avonds twee lezingen. Eén over ons project in Malawi en één over African Swine Fever wat op dit moment erg veel voorkomt in Malawi. Onze sprekers waren Michael Woltheus, Sarah Farrand en Willie Loeffen. Meer kunt u lezen in de DIOloog van juni 2015!

 

Donderdag-zaterdag 9-11 april 2015
European Veterinary Conference ‘De Voorjaarsdagen’ 2015
Net als voorgaande jaren was Stichting DIO weer aanwezig op de Voorjaarsdagen. Dit keer met het doel zoveel mogelijk praktijken enthousiast te maken voor de vaccinatieactie, oude contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. Het waren wederom 3 mooie dagen en we hopen u volgend jaar weer te zien op de voorjaarsdagen!