Lezingen en Activiteiten 2016

Maandag 19 december 2016
Kerstactie 2016
Maandag 19 december was het weer tijd voor de jaarlijkse DIO kerstactie. Een dag vol gezellige kerstsfeer: op de foto met de kerstman, een lekkere oliebol eten of je tegoed doen aan een lekker bekertje warme chocolademelk en dat allemaal onder het genot van de beste kersthits.

Zoals elk jaar was het voor de studenten weer raden wie zich in het kerstmanpak gehesen had. Dit jaar was dat niemand minder dan Harold Bok! Met groot enthousiasme heeft hij de rol van Kerstman op zich genomen. De bel was het populairste onderdeel van zijn outfit, waarmee hij iedereen naar de oliebollenkraam loodste!

De verkoop van oliebollen en chocolademelk ging fantastisch goed en ook zijn er veel leuke foto’s genomen (zie onze facebookpagina). Van de 300 oliebollen is bijna alles verkocht! De totale opbrengst is uiteindelijk uitgekomen op 175 euro. Een fantastische opbrengst waar wij in Malawi veel mee kunnen doen!

 

Woensdag 16 november 2016
Afrikaanse Schilderworkshop
Als dierenarts in een ontwikkelingsland moet je creatief zijn, dus hebben wij de creativiteit onder de diergeneeskundestudenten eens getest door middel van een schilderworkshop. De tentamens waren immers achter de rug en dus was het tijd voor wat ontspanning. Dit bleek een groot succes te zijn: maar liefst 20 studenten waren aanwezig om hun eigen schilderij te maken. De cursus werd geleid door Iris Zweers, een lid van onze Activiteitencommissie die zelf vaak schildert en zo de wat minder ervaren schilders van aanwijzingen kon voorzien. Drie uur lang hebben de deelnemers hard gewerkt, met een geweldige collectie schilderijen als resultaat!

Gezien het enthousiasme en de grote opkomst zal deze gezellige, creatieve workshop zeker nog eens herhaald worden!

 

Donderdag 20 oktober 2016
Lezing Castratiestages
Veel diergeneeskundestudenten gaan toch wel ergens tijdens hun studie op castratiestage om hun steentje bij te dragen aan het verminderen van het aantal zwerfdieren in Zuid- en Oost-Europa of zelfs buiten Europa. Tegelijkertijd oefenen ze op deze manier hun praktische vaardigheden. Hoe regel je zo’n stage en hoe bereid je je het beste voor op jouw patiënten?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, hebben wij Hanno Berger en Monique Folkerts uitgenodigd voor onze castratiestagelezing op 20 oktober 2016. Hanno Berger is de oprichter van Stichting Dierennood en Dierenstages, waar wij al jarenlang goed contact mee hebben. Veel studenten boeken hun castratiestage via hem en kunnen dan bij DIO medische materialen en steriele handschoenen, grotendeels aangeleverd door Hanno, ophalen om mee te nemen naar hun stageadres. In zijn lezing kwamen naast de diverse stageadressen ook veel tips en praktische informatie aan bod.

Monique Folkerts is inmiddels bijna afgestudeerd en heeft in 2015 honden en katten gecastreerd in Marateca. Zij kon de studenten dan ook alle ins en outs vertellen van zo’n stage aan de hand van interessante verhalen uit de praktijk.

Al met al was het een erg nuttige en interessante avond. Meer informatie over Dierenstages kun je vinden op www.dierenstages.nl.

 

Woensdag 8 juni 2016
Lunchlezing Diergeneeskunde in Malawi
Als je zelf geen eten en geen dokter hebt, waarom zou je dier dat dan wel moeten hebben? Deze mentaliteit is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar zorgt voor grote problemen in landen als Malawi. DIO heeft in de afgelopen 3 jaar 15 boeren opgeleid tot Community Animal Health Workers. Zij slaan de handen ineen om de dieren en daarmee de bevolking gezond te houden.

Op 8 juni vertelde Mieke Overvliet, zelf meerdere malen in Malawi geweest, ons enthousiast over de ontwikkeling en groei van ons project in Malawi en hoe wij zo’n project nou aanpakken. De ups en downs van deze CAHW’s werden geïllustreerd met diverse casuïstieken. Het bleek voor de meesten onder ons best lastig om een reële therapie te bedenken als je alleen je kennis en handen tot je beschikking hebt, maar gelukkig weten onze CAHW’s nu precies wat ze moeten doen!

Het was erg leuk om te merken dat er ook zoveel enthousiasme heerst onder de studenten en dat de opkomst zo groot was onder zowel bachelor- als masterstudenten. Voorlopig zullen wij in Malawi actief blijven om de dier- en daarmee de volksgezondheid nog verder te verbeteren en nog meer veterinaire kennis over te dragen op de lokale boeren.

 

Woensdag 25 mei 2016
Run4Rabies 2016
Voor het eerst in de DIO geschiedenis werd de Run4Rabies in mei gehouden in plaats van in september. Gelukkig kreeg Piet Paulusma geen gelijk en was het weer perfect om 5 of 10 kilometer (hard) te lopen voor het goede doel: Mission Rabies. Er zijn weer snelle tijden gelopen, maar bovenal was het een erg gezellige avond vol met winnaars, hetzij als deelnemer, hetzij in de loterij. Binnenkort komt het precieze bedrag online, dus houd de website www.run4rabies.nl goed in de gaten! Op naar de Run4Rabies 2017!

 

Dinsdag 5 april 2016
Lezing “Veehouderij in Afrika – Educatie en de kansen voor het Nederlands bedrijfsleven”
Overal in de wereld is de mens afhankelijk van dieren, maar met name in Afrika, waar veterinaire kennis geen vanzelfsprekendheid is, is hier nog veel winst te behalen. Hoe gaat zo’n educatieprogramma in zijn werk en hoe kun je het meest effectief het belang van veterinaire zorg uitleggen in een land waar humane zorg nog veel te wensen overlaat? Wim Goris, werkzaam bij AgriProFocus, vertelde ons over hun aanpak betreffende melkveehouderij in Oost-Afrika en nam ons mee naar de pluimveesector in Zambia, waar zij diverse educatieprogramma’s hebben lopen.
Het mes van de ontwikkelingshulp snijdt echter aan twee kanten en kan ook kansen bieden aan het helpende land. Hans Schiere wist hier een erg interessant verhaal van te
maken en vertelde vanuit een filosofische invalshoek over de “aid and trade” die ontwikkelingshulp met zich meebrengt.
Al met al was het dus een erg leerzame, maar ook zeker interessante avond.

 

Dinsdag 1 maart 2016
Minisymposium “Rhino Poaching”
Veel diergeneeskundestudenten dromen ervan om wildlifedierenarts te worden en wellicht was daarom de opkomst bij dit minisymposium zo groot. De beste manieren voor wildlife conservation, leeuwen verdoven vanuit een helikopter en speurhonden die ingezet worden tegen stroperij van ivoor; alles kwam aan bod op deze brede en zeer informatieve avond met 3 internationale sprekers. Professor W. van Hoven, werkzaam aan de universiteit in Pretoria, begon de avond met zijn lezing over hoe de neushoornpopulatie in Afrika zo goed mogelijk beschermd kan worden met daaraan gekoppeld een wildlifeproject waar je je als diergeneeskundestudent voor kunt aanmelden en waarbij je mee mag het veld in met een echte wildlifedierenarts!
Daarna kwam Eva Scheltens aan het woord. Zij is in 2015 afgestudeerd in Utrecht en datzelfde jaar nog vertrokken naar Tanzania om zich in te zetten voor het bestrijden van trypanosomiasis bij speurhonden die worden ingezet bij de bestrijding van stroperij, waarover zij een zeer interessante lezing heeft gegeven op deze avond.
De avond werd afgesloten door Martine van Zijll Langhout. Zij is nu werkzaam als dierenarts in Artis, maar heeft ons een uur lang meegenomen in het leven van een echte wildlifedierenarts in Afrika en alle uitdagingen die dit beroep met zich meebrengt.
Kortom, het was een erg interessante, leerzame en inspirerende avond met af en toe zelfs nog een woordje Zuid Afrikaans.

 

Maandag 22 februari 2016
Workshop Afrikaanse dans
“In Afrika doen we niet aan persoonlijke ruimte zoals in het individualistische Nederland”. Die gedachte stond centraal in de introductieopdracht, waar John Kayongo, Keniaan in hart en nieren, zijn workshop mee begon. Elkaar 2 minuten lang onafgebroken in de ogen kijken, terwijl je elkaar vasthoudt en dan maar hopen dat je een specifiek positief gevoel bij de ander krijgt, want dat was het doel van deze opdracht. Voor de meesten wat onwennig, maar daarna begon het pas echt: Afrikaanse muziek, oerkreten en dubieuze bewegingen, het hoorde allemaal bij de Keniaanse Oogstdans die John voor ons in petto had. Gelukkig had (bijna) iedereen al snel het ritme te pakken en vlogen de soepele veterinaire heupen van links naar rechts en van voren naar achteren, terwijl alle Afrikaanse dagelijkse bezigheden voorbij kwamen: van maïs zaaien tot water halen tot het land ploegen; alle bewegingen hadden wel een onderliggende gedachte!
Kortom, het was niet alleen een heel intensieve workout, maar een hele ervaring en tegelijk ook een eyeopener over onze Nederlandse mentaliteit: “Denk niet alleen aan de toekomst, maar leef ook in het nu. Sta stil bij wat je hebt gedaan, voordat je je naar je volgende verplichting haast” aldus John Kayongo uit Kenia.