Lezingen en Activiteiten 2018

Dinsdag 27 November 2018
Castratiestage lezing
Deze avond kwam Hanno ons weer wat meer vertellen over de mogelijkheid om castratiesstages uit te voeren. We begonnen met een mooie introductie van twee studenten die over hun eigen ervaringen vertelden. Naarmate de avond vorderde kwamen we erachter dat er een kleine miscommunicatie was geweest tussen ons en Hanno, waardoor deze te laat aanwezig was. Gelukkig konden veel vragen door de studenten beantwoord worden.
Toen Hanno later aankwam waren de studenten al naar huis. Om toch de informatie te geven die verwacht werd heeft het bestuur van DIO zijn presentatie bijgewoond en hier een samenvatting van gemaakt die rondgestuurd werd naar de studenten.
Een kleine tegenslag, maar alsnog een leerzame avond.

Maandag 19 November 2018
Mens-dier-conflicten lezing
Het leefgebied van wilde dieren wordt steeds kleiner doordat er op aarde steeds meer mensen zijn die de natuur naar eigen wil aanpassen. Dit levert diverse conflicten tussen mens en dier op. Om onze donateurs en studenten hier wat meer
over te vertellen, organiseerden we op 19 november de Mens-Dier conflicten lezing.
Het was erg leuk om te zien dat hier naast diergeneeskunde studenten ook studenten van o.a. Wageningen University en de HU op afgekomen waren. De eerste spreker van de avond was Femke Hilderink van het WWF, die ons vertelde over de
problemen, oplossingen en projecten van het WWF wat betreft mens-dier conflicten. Vervolgens was het de beurt aan Ron van der A, voorzitter van de stichting Painted Dog Conservation. Hij vertelde op een enthousiaste manier over het Painted Dog Conservation project en de human-wildlife conflicten die hij tegenkomt bij zijn werk. Ron had ook een stand meegebracht, waar mooie handgemaakte
kunstwerken te koop waren die gemaakt waren in het Arts Center in Zimbabwe, en waarvan de opbrengst naar het project gaat. Velen deden hier na de lezing nog wat kerstinkopen. Al met al een leuke afsluiting van een, wat ons betreft, zeer geslaagde avond!

Maandag 22 Oktober 2018
Minisymposium Rhinopoaching
3 sprekers kwamen ons wat meer informatie geven over de problemen rond de stroperij.
De eerste spreker was Stasja Koot, een onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Stasja doet o.a. onderzoek naar de effecten van toerisme in Zuid-Afrika en ook naar stroperij. Hij begon de avond met een korte intro over waarom neushoorns gestroopt worden (er wordt geloofd dat de hoorn medische werkingen zou hebben). Daarna lichtte hij kort toe op welke verschillende manieren er nu al
wat wordt gedaan om de stroperij tegen te gaan. Zo plaatsen nationale parken hekken en hangen ze waarschuwingsborden op, worden er patrouilles uitgevoerd door mensen die daar speciaal voor getraind zijn, en wordt er gebruik gemaakt camera’s om verdachte situaties sneller waar te kunnen nemen. Aan het eind van Stasja’s lezing werd nog besproken wat nou de rol is van toeristen en in hoeverre toeristen deel van de oplossing zijn (toeristen komen speciaal om wildlife te zien, als de lokale bevolking geld wilt verdienen, moeten ze zorgen dat er ook wildlife is), of juist deel van het probleem (overtourism) wat betreft wildlife conservation.
Linda Bruins – van Sonsbeek, dierenarts in Diergaarde Blijdorp, nam als eerste de verschillende neushoorns met ons door. Zo vertelde ze hoeveel Indische, Sumatraanse, Javaanse, witte en zwarte neushoorns er nog waren en waar op de wereld we deze kunnen vinden. Hierna ging Linda in op de stroperij. Zo vertelde ze dat niet alleen de neushoornpopulatie lijdt onder de stroperij, ook de gieren, hyena’s en leeuwen ondergaan de negatieve effecten van de acties van stropers. Linda sloot haar lezing af met een kijkje achter de schermen bij de dierentuin; de rol van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) en de veelvoorkomende problemen bij neushoorns in gevangenschap. Zo hebben neushoorns vaak te kampen met ijzerstapeling (de therapie: aderlaten!) en met huidproblemen.
Martine van Zijll Langhout. Martine is een ‘wildlife vet’, die na een reeks van de ene indrukwekkende baan na de ander momenteel werkzaam is bij Artis en Stichting AAP. Martine wist de hele zaal enthousiast te maken door haar ervaringen uit haar werk in Zuid Afrika met ons te delen. Ze vertelde ons onder andere over de verschillende aspecten die komen kijken bij het verdoven van een wild dier. Later werd er nog ingegaan op de veterinaire activiteiten die te maken met de neushoornstroperij. Zo heeft Martine onder andere geholpen met monitoren, translocaties, onthoornen en forensisch onderzoek. Hoewel ze benadrukte dat het leven van een wildlife vet niet altijd
rooskleurig is, waren veel studenten in de zaal alsnog enthousiast om zich verder te verdiepen in de wildlife sector van diergeneeskunde.
Samenvattend hebben we een interessante avond gehad, met enthousiaste sprekers, die elk een ander deel van de neushoornstroperij/ geneeskunde hebben belicht. Sprekers en studenten, bedankt voor jullie komst!

Woensdag 3 Oktober 2018
Malawilezing
Voor alle nieuwkomers werd deze woensdag weer een lezing georganiseerd om kennis te maken met ons project in Malawi. Deze lezing werd gehouden door Rachel Paar, ons eigen oud bestuurslid. Ze vertelde niet alleen wat we doen bij het project, maar maakt alles nog net even wat persoonlijker door alle CAHW’s te introduceren en te beschrijven hoe ze waren en wat ze deden. Al met al was het een leuke en inspirerende lezing.

Zaterdag 8 september 2018
Eerstejaarsweekend
In dit weekend konden de nieuwe studenten DIO van de leuke kant zien. Er werd goed op los geblazen met ons pijltjesspel en de studenten waren enthousiast en gezellig.

Dinsdag 4 september 2018
Eerstejaarsintroductie
Tijdens deze dag konden alle eerstejaars kennis maken met Stichting DIO. Wie wij zijn en wat we doen, waar we voor staan en wat zij voor ons konden betekenen. Het was een drukke dag en we konden kennis maken met al die nieuwe studenten! Daarbij hebben zich ook weer een aantal nieuwe donateurs zich opgegeven als donateur en weer een paar andere als vrijwilligers!

Donderdag 16 juni 2018
Rabiëslezing 

In het teken van de Run 4 Rabiës verzorgen wij ook een leuke, maar informatieve avond om wat meer te weten te komen over wat rabiës nou is en wat wij ermee te maken hebben. Ook al is het niet de grootste dreiging in Nederland, veel andere landen krijgen er wel mee te maken en door de verhoogde import van “zielige” huisdieren uit het buitenland is de kans op contact met de ziekte ook weer toegenomen onder dierenartsen. Met een leuke opkomst was de avond zeker geslaagd en we hopen dat iedereen al zin heeft in de run!

        

Maandag 11 juni 2018
Besturenzeskamp
Deze keer was het aan DIO om de besturenzeskamp te regelen. Dankzij de goede organisatie en leuke ideeën van Kim en Jolanda was het een erg geslaagde avond met lekker eten en onwijs leuke spellen. Tijdens de zeskamp streden besturen tegen elkaar en werd er gezellig gedaan. 

                

Dinsdag 27 februari 2018
Malawilezing
Wij zijn altijd druk bezig met ons project in Malawi al is dat niet altijd te zien. Daarom hielden we een Malawilezing waarin onze eigen Rachel meer vertelde over het project en onze bezigheden daar. Deze lezing was geheel op eigen ervaring gegeven, omdat Rachel samen met Sarah en Heike van het oude bestuur naar Malawi zijn geweest om trainingen te geven aan onze CAHW.
De lezing trok veel nieuwe en oude gezichten en was druk bezocht en was erg interessant.