Mathunka – Malawi Blog 7 oktober 2013

Nog een week en dan is het zover! Dan vertrekken we naar Malawi voor de eerste fase van het project in samenwerking met het Matunkha centrum. Spannend maar vooral ook heel erg leuk!

De voorbereidingen zijn bijna klaar. De syllabus die gebruikt zal worden bij de training is af en daar heeft de commissie de laatste vergadering gezellig op geproost met, heel toepasselijk, Wild Africa Likeur. Heerlijk gevoel om na heel wat maanden inspanning weer echt een resultaat te hebben. Maar het is nog niet achterover leunen! We zijn afgelopen week heel druk bezig gegaan met het maken van PowerPointpresentaties en andere onderwijsvormen om de trainingen zo goed en efficiënt mogelijk te gaan geven. Daarbij is er nog het nodige contact met Matunkha en anderen in Malawi voor alles laatste regel-dingen. Nog even aanpoten dus en dan stappen we met z’n drieen (Benny, Nynke en Mieke) volgende week dinsdag (15 oktober) op het vliegtuig!

De eerste week zal in het teken staan van acclimatiseren, in verband met de totaal andere cultuur natuurlijk, maar niet te vergeten ook even wennen aan de temperatuur;) Daarbij kunnen we die week alle praktische dingen nog doorspreken en alvast op onderzoek uitgaan hoe de situatie bij de lokale boeren er op het moment uitziet. Eventueel kunnen we dan last-minute nog wat kleine veranderingen aanbrengen in de trainingen zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk.

En dan gaan we beginnen aan de trainingen! Omme nabij de 15 mensen zullen we in drie weken gaan trainen over onderwerpen als huisvesting en lokale veeziektes. Ook krijgen ze training over akkerbouw en gaan we aandacht besteden aan praktische handigheden als klauwbekappen. Deze 15 mensen zullen in 2014 aan ongeveer 150 boeren hun opgedane kennis overbrengen. Maar daarover later meer!

Benny gaat in de komende maanden ervoor zorgen dat er straks prachtige stallen zijn voor alle dieren van het Matunkha centrum en er een mooi kantoor staat waar alle medicijnen en dergelijken netjes bewaard kunnen worden.
Op dit moment regelen wij dus nog onze laatste dingetjes voor vertrek, waaronder dus het schrijven van dit voor-vertrek-verslagje! We zullen jullie de komende weken goed op de hoogte gaan houden van onze belevenissen en vorderingen bij het project!

Tot het volgende verslag!

Groetjes ook van Benny en Nynke,

Mieke