Mathunka – Malawi Blog 21 oktober 2013

De eerste trainingsdag

De eerste trainingsdag zit erop! Vanochtend, na de ochtend devotion, (zingen, bidden en een verhaal verteld of gespeeld, samen met alle medewerkers en schoolkinderen van Matunkha), hebben we de mensen ontmoet die wij de komende weken gaan trainen. De directeur van Matunkha, Dave, hielp ons met de introductie. Dit hield in dat alle praktische zaken werden doorgesproken en daarnaast moest iedereen zijn verwachtingen en angsten voor de training opschrijven. We hebben dit daarna in de groep besproken. De angsten liepen uiteen van “Kan ik het Engels volgen?” en “Krijg ik genoeg eten tijdens de trainingen?” tot “Worden de trainers boos als ik niet goed genoeg presteer?”. Gelukkig hebben we heel wat angsten uit de wereld kunnen helpen en de meesten konden er ook wel om lachen achteraf. De verwachtingen lijken gelukkig vrij goed op de onze, de meesten willen een goede trainer worden en veel leren. Helaas is ook de allowance onontkoombaar: de boeren verdienen op dit moment geen geld en veel kunnen zich dat niet veroorloven. Afgesproken is dan ook om een kleine allowance te geven.

Vervolgens hebben de trainees een toets in het Engels gemaakt, waarna helaas bleek dat 4 van de 16 echt te slecht Engels konden om de training verder te volgen. Zij gaan in plaats van deze training, de training voor boeren volgen die gegeven zal worden door de trainers die we nu opleiden. Wel vervelend, maar we zijn blij met de groep die we nu hebben!

Cursus01 Cursus02

’s Middags heeft Nynke theorieles gegeven over animal handling. Vervolgens hebben we een praktijkles gedaan, waarbij Mieke de fixatietechnieken bij de koe en Nynke die bij de ezel behandelde. Iedereen was gelukkig enthousiast over onze ideeën.

Nu bereiden we ons voor op komende trainingen. De adapter van de laptop is helaas stukgegaan, dus het is nu wat improviseren. Woensdag komt dierenarts Floortje hier aan om te helpen bij de komende trainingen (en gelukkig brengt zij een nieuwe adapter mee ;-)).

Later meer, wij gaan ons insmeren met deet, omdat de muggen ons aanvallen! 😉

Tot het volgende verslag!