Mathunka – Malawi Blog 23 oktober 2013

De derde trainingsdag zit erop!

Gisteren hebben we drie nieuwe deelnemers ontmoet als vervanging voor de vier die maandag helaas te slecht Engels bleken te kunnen om de cursus te kunnen volgen. Nu hebben we een groep van 15 hele leuke en gemotiveerde mensen. We zijn dinsdag begonnen met de algemene les over ziektes, verspreiding e.d. Daarna volgden de onderwerpen huisvesting, fokken en inteelt en in de middag diarree, constipatie, financiën en voedsel en water. Een pittige cursusdag dus! Aan het eind van de dag hebben we geëvalueerd met meneer Mbale, hij is het hoofd van de dieren en volgt de cursus zoveel als hij kan. Hij stelde voor toch iets rustiger aan te doen, dus dat hebben we vandaag gedaan.

HartslagbeluisterenVanochtend zijn we begonnen met opfrissen van de stof die dinsdag was besproken en gelukkig was er voor elk onderwerp een vrijwilliger bereid die de stof kon en wilde samenvatten. Een goede oefening, omdat ze straks zelf deze training moeten kunnen geven aan andere lokale boeren. Vervolgens is er les gegeven over het onderzoeken van een dier met erna de praktijkles, waar de groep enorm enthousiast over was. Vooral het gebruik van de stethoscoop en thermometer vonden ze interessant en iedereen heeft in het lokaal al geoefend door naar het eigen hart te luisteren. Een leuke en leerzame ochtend dus! In de middag ging de les over mastitis, cysteriose en tuberculose, gevolgd door een vragenuurtje. Het was een lange dag, maar zeker heel nuttig!

Floortje is aangekomen en rust wat uit van de lange reis. Morgen kan zij meekijken met de lessen en vrijdag zal zij haar eerste eigen lessen geven aan de cursisten.

Benny heeft de nieuwe begroting voor de bouw van de modelboerderij met Peter, het hoofd van het bouwproject, doorgesproken. Hij graaft ook her de der op het terrein van het centrum de stalen voetjes uit de grond die hij gaat gebruiken voor de bouw van de stallen.

Jorrit gaat de syllabussen printen, zodat hopelijk morgen iedere deelnemer een eigen naslagwerk heeft.

Tot het volgende bericht!