Mathunka – Malawi Blog 30 oktober 2013

Geboorte van een kalf in de praktijk

Gister hebben we een mooie meevaller gehad, na de les over dracht en geboorte op maandag, stond er gisterochtend een koe op het punt te bevallen. Mooi de pre-partus signalen met elkaar doorgenomen en ook het kalf gecheckt op ademhaling en navel.
Daarna viel de stroom uit en gingen we naar de grote hal waar we de generator konden gebruiken om les over anatomie en wonden en gebroken botten voort te zetten. ’s Middags bij een ezel hier op het centrum met een, al geheelde, gebroken poot gekeken en eind van de middag de eerste lessen van onze deelnemers zelf gehad. Onze deelnemers gaan straks samen heel wat lokale boeren trainen en daarom is het belangrijk ook het lesgeven te oefenen. Heel erg leuk om te zien en nuttig, er zitten hele goede docenten tussen!. Ze geven les over al besproken onderwerpen dus dit is meteen wat herhaling. Na elke les doen we feedback op post-its, de eerste ontdekking was dat die dingen plakken, en dat gaat heel goed. We plakken ze samen op een bord met ‘improvements’ en ‘strong points’.

Cursus03 Cursus04 Cursus05 Cursus06

Vanochtend was er praktijkles over anatomie waarbij we een geit geslacht en uitgebreid besproken hebben. Iedereen was uitermate enthousiast. Dit is voor de trainers alleen als goede achtergrondinformatie en zij zullen dit dus niet aan de boeren hoeven te onderwijzen. De geit wordt ook nog goed gebruikt want het feit dat hij zo uit elkaar gehaald is wil hier niet zeggen dat hij ongeschikt is voor consumptie. Vanavond eten wij dus even allemaal vegetarisch;-)
Vanmiddag nog les over myasis en daarna hebben de deelnemers zelf hun ziekte kennis geoefend met een soort memorykaarten met plaatje en casus aan ene kant en ziekte, verspreiding, signalen en preventie aan andere kant. Werd goed en serieus opgepakt dus wij hadden tijd om de eindtoets voor vrijdag voor te bereiden. De kaartjes vielen zo goed dat ze vroegen of die ook gebruikt konden worden voor de training die ze zelf aan de boeren gaan geven, wat wij natuurlijk beaamden.
Vrijdag is ons deel over diergezondheid klaar en volgende week komt het agricultuur deel.
Nou dat was de update weer! Vrijdag meer!

Groetjes van ons!