Mathunka – Malawi Blog 5 november 2013

Deel twee van de training: agricultuur!

Gisteravond zijn we van start gegaan met de agricultuur/landbouw lessen die deel uitmaken van de training. Mark van Foundations for Farming is gister aangekomen, evenals alle cursisten en toen iedereen aanwezig was en zijn diner achter de kiezen had hebben we de generator aangezwengeld (want de stroom was weer eens weg) aan hebben we in het klaslokaal een film gekeken over landbouw. Om 21.15 uur waren we klaar en was iedereen behoorlijk moe dus opgeruimd en afgesloten.

Vanochtend hebben we de echte introductie van Mark gedaan en daarna is hij begonnen met zijn lessen. Eerst theorie over op wat voor manier je je land moeten bewerken en behouden en in de middag praktijkles over meten en voorbereiden van het land. Iedereen heeft zich goed in het zweet gewerkt. Wij zijn vanaf nu alleen nog belangrijk voor het in goede banen leiden en voor de rest pikken we ook wat kennis mee over agricultuur.

Vanavond staat er weer een landbouw-film op het programma, maar wij gaan met de andere Nederlandse vrijwilligers hier op het centrum onze pre-Sinterklaas avond houden met pepernoten uit Nederland en als er stroom is kunnen we Alles Is Liefde kijken!

Ondertussen hebben we ook een indeling gemaakt voor de groepen trainers. De trainers zullen in groepen van 3 lessen aan de lokale boeren gaan geven en dus hebben wij even gepuzzeld wat het beste uitkwam qua kunde en woonplaats van de deelnemers. Morgen overleggen we de indeling met de groep.

Benny is nog steeds hard aan de gang en zal het schrijven van de updates overnemen als wij volgende week klaar zijn met de training en vertrekken van het centrum. Hij blijft namelijk nog tot half april op Matunkha om alle bouw in goede banen te leiden!

Groetjes,
Mieke

IMG_0898 IMG_0897 IMG_0896 IMG_0900 IMG_0899