Matunkha blog maart 2016

In maart van dit jaar is stichting DIO van start gegaan met de training van 15 Community Animal Health Workers in Malawi. Dit is de derde fase van ons project dat we in samenwerking met het Matunkha centrum organiseren. In de maanden voor de training is de commissie druk bezig geweest met de voorbereidingen van de cursus. Les materiaal in elkaar zetten, spullen voor de praktijk lessen regelen en de samenwerking met de SSLP regelen. De SSLP is een stichting zoals DIO alleen dan in Malawi, ze leiden daar veel boeren op tot CAHW en hebben veel contact met de overheid en veterinairen uit het land. Naast het werk met de dieren doen ze ook veel aan akkerbouw. Helpless Mbale is namens de SSLP naar het Matunkha centrum gekomen en heeft met de eerste cursus van de derde fase geholpen. Hij heeft de CAHW veel geleerd over huisvesting, voeding en fokkerij. Dit zijn dingen waar veel boeren in Malawi ook weinig kennis over hebben.

Namens stichting DIO zijn Sarah en ik (Michael) naar Malawi gegaan om de cursus te geven. Wij hebben de boeren veel veterinair relevante kennis bijgebracht en hebben geprobeerd dit allemaal zo praktisch mogelijk te doen. We zijn een aantal maal op excursie geweest in de omgeving om langs boeren te gaan. Hier hebben we gekeken hoe we advies konden geven over de huisvesting, en een algemene indruk van de koppel gedaan. Voor de CAHW was het een leerzame uitdaging om goed te omschrijven waarom ze een dier een zieke of gezonde uitdrukking vonden hebben. Ook hebben we bij veel geiten de klauwtjes bekapt en het over het belang van goede hoefverzorging gehad. De stallen die tijdens de eerste fase zijn gebouwd zijn momenteel goed bevolkt met geiten, koeien en ezels, deze waren al op Matunkha. Van deze dieren is ook dankbaar gebruik gemaakt tijdens de practica van onder andere animal handling, gewichtmeten met de meetband en injectietechnieken (SC en IM).
Het waren twee zeer volle en drukke weken waar de boeren maar zeker ook wij veel geleerd hebben. Zo is het in Malawi duidelijk dat er African Swine Fever heerst als er in een dorp meerdere varkenskarkassen hangen, wij zouden alleen maar denken dat ze graag varken eten in zo’n dorp. De CAHW’s waren erg enthousiast en hebben overal goed aan mee gedaan ondanks dat het soms lastig is om in het Engels te communiceren. Aan het einde hebben we een toets afgenomen waarbij gelukkig bijna iedereen een hoog cijfer heeft behaald. Nu zijn we met de Malawicommissie al weer druk bezig met het voorbereiden van de vervolg training die begin 2016 zal zijn. De CAHW’s zijn in de tussentijd druk aan het oefenen en zullen de knelpunten aan ons door geven zodat we die volgend jaar goed kunnen herhalen. Er is volgende week een terugkomdag op Matunkha voor alle deelnemers, om even met elkaar te bespreken hoe het gaat.

Voordat we naar Matunkha zijn gegaan, hebben we een paar dagen vakantie gehad. Hierin zijn we o.a. twee dagen bij de LSPCA geweest. Dit is de enige dierwelzijnsorganisatie in Malawi, en bestaat uit een dierenasiel, dierenkliniek, en een team dat voorlichting geeft in en rondom Lilongwe over hoe met dieren om te gaan. Een van de dagen zijn we mee geweest naar Area 23, om daar te helpen met World Spay Day. Met 6 dierenartsen zijn op de 1e dag 60 honden geopereerd, gevaccineerd tegen rabiës en ontwormd. Alle honden zijn hierbij ook geregistreerd, en er werd tattoo-inkt op de huidwond  gesmeerd, zodat duidelijk te zien is of ze al geopereerd zijn. In het najaar wil de LSPCA ook een grootschalige rabiësvaccinatieactie uitvoeren in Blantyre, een stad in het zuiden, waar ieder jaar nog veel mensen sterven aan de gevolgen van rabiës. Wellicht gaat de opbrengst van de Run 4 Rabies dit jaar naar de LSPCA!