Vaccinatieactie 2014

De jaarlijkse vaccinatieactie van stichting DIO werd gehouden van 19 tot en met 24 mei 2014. Dit jaar heeft de actie het fantastische bedrag van €4371,- opgeleverd! Dit mooie bedrag zal naar een CNVR programma (catch – neuter – vaccinatie – release) in Rahovac, Kosovo, gaan.

Aan alle deelnemende praktijken:
Hartelijk bedankt namens stichting DIO en de honden in Kosovo!!

Opbrengst: €4371,- !

 

Het project

Met de jaarlijkse VaccinatieActie haalt stichting DIO geld binnen voor een diergeneeskundig project in een ontwikkelingsland. Begin 2013 is in Rahovac een asiel met operatiekamer gebouwd, waar zwerfdieren kunnen worden opgevangen en behandeld. Het dierenleed in Kosovo is ernstig en men wil daar graag wat aan doen. Veel dieren worden hier gezien als agrarisch werktuig en/of ongedierte. Ze worden zeer slecht behandeld en bovendien is er nauwelijks tot geen veterinaire zorg aanwezig. De populatie zwerfhonden in het gebied wordt steeds groter, wat de dier- en volksgezondheid zeker niet ten goede komt.

Het asiel in Rahovac wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en meerdere malen per jaar vliegen er dierenartsen vanuit Nederland en België naar toe om de operaties uit te voeren. De zwerfdieren worden gevangen, gesteriliseerd/gecastreerd, krijgen de benodigde vaccinaties en andere behandeling en worden vervolgens weer gezond teruggezet waar ze gevonden zijn. Het helpen van deze grote groep dieren kan uiteraard alleen als er voldoende geld beschikbaar is!

KLIK HIER voor een prachtige virtuele tour door de shelter in Kososvo, waar dit jaar de opbrengst van de vaccinatieactie heen zal gaan!!

 

Dat er nog ontzettend veel te doen is bij het asiel in Kosovo, blijkt wel uit het verhaal van Gita van Doorn. Zij is als dierenarts in de zomer van 2013 betrokken geweest bij het opstarten van het project, waarbij ze heeft geholpen met het steriliseren en castreren van de zwerfhonden. Na een moeizame begin is het zeker een geslaagd project geworden!

Gita van Doorn in Kosovo:

Er waren een dikke honderdtal honden, de meesten allen samen gehuisvest in een grote buitenren, ongeacht leeftijd, sterilisatie- en/of vaccinatiestatus. De jongsten werden wel min of meer apart gehouden (hoewel sommige kleintjes zelf kozen waar ze heen wilden door tussen de tralies van de hekken door te kruipen).
Buiten de paar honderd dieren op de site zelf, schijnen er nog honderden elders te zijn gehuisvest, in gastgezinnen, maar die hebben we zelf nooit bezocht. Wel bracht Mentor soms honden mee vanuit die gezinnen om te castreren of te steriliseren.
Veel honden waren ziek, er werd geniest en gehoest met grote groene snotterbellen. Onze conclusie was kennelhoest, die voor een aantal was overgegaan in pneumonie. Sommige honden waren er zeer slecht aan toe, een paar hebben we zelfs moeten laten inslapen. De nog zieke dieren zijn behandeld met knapten na een paar dagen al op.Bij de puppy’s zagen we buiten deze kennelhoest ook veel groeiproblemen. Misvormingen die naar ons idee door de voeding komen. De mensen daar roeien met de riemen die ze hebben, ze gaan restjes van de restaurants halen en mengen dit met wat hondenbrokken van een schimmig merk (anders is er ook niet te krijgen en brokken kopen voor alle dieren is te duur). Ik denk dat ze daardoor met onevenwichten zitten in bepaalde mineralen, waardoor er misvormingen ontstaan.Een puppy was er erg aan toe, die had de symptomen van Hepatitis van Rubarth (ook een ziekte die voorkomen kan worden door vaccinatie), dus deze ziekte zou ook zijn ronde kunnen doen.
Ook waren er wormen, luizen, schurft en vlooien te vinden.We hebben elke hond die op de operatietafel is beland meteen behandeld tegen externe parasieten en ontwormd. Ze werden op de foto genomen, kregen een oormerk en er werd een medische fiche voor ze gemaakt. Wat er daar vooral ontbrak was en methode om in kaart te brengen welke dieren wel/niet geopereerd en/of gevaccineerd waren, vanwaar het idee met foto’s en oornummers.Er was een voorraadje vaccins, maar niet genoeg voor iedereen. Milou, Nienke en Ellen hebben naast het castreren/steriliseren (bijna) alle gezonde dieren van de shelter in kaart gebracht, gevaccineerd en behandeld tegen parasieten. In principe zou de 2e vaccinatie 4 weken erna ook uitgevoerd moeten zijn en op de fiches aangegeven.Hoe het met de lokale bevolking zit, ze hebben niet allemaal een hekel aan honden denk ik, wel hebben ze weinig kennis over sterilisatie en dergelijken, waardoor honden vaak in een semi-verwilderde toestand maar kweken en kweken.De honden zijn allemaal zeer vriendelijk en sociaal, dat vond ik heel opmerkelijk want velen waren niet veel van mensen gewend. Geen enkele heeft ook maar een teken van agressiviteit getoond, ook al kregen ze van ons pijnlijke spuitjes en waren ze soms behoorlijk bang. Er waren er heel wat bij die ik zo mee zou hebben willen nemen naar huis. Mooie honden in alle soorten en maten en alle kleuren. De meesten zeer jong, want met het leventje op straat denk ik niet dat er veel honden de kans krijgen erg oud te worden.

De behoeften van de shelter zijn denk ik vooral
– advies : over hygiëne, het separeren van dieren in kleinere groepen, quarantaine, vaccinatie van nieuwe dieren, ontwormen en ga zo maar door
– vaccinatie : er zijn al minstens 2 ziektes die de ronde doen tegen dewelke gevaccineerd kan worden, de kennelhoest is een groot probleem, althans, dat was het toen wij er waren.
– degelijke voeding
– verdere sterilisatiecampagnes. Er zijn er in ieder geval nog honderden die nog gedaan moeten worden!

Ik vond het een hele waardevolle ervaring. Ons team was geweldig, gaandeweg bedachten we oplossingen op problemen, legden we van alles uit aan de mensen daar met behulp van onze tolk. De dieren waren zo ontzettend lief en sociaal, ze verdienen allemaal een goed leven!

 

Maart 2014 – Update van het project in Kosovo:

De laatste week van februari en de eerste week van maart zijn er 4 dierenartsen naar Kosovo gegaan voor een grootschalig castratie en sterilisatieproject.

In dit shelter zitten inmiddels ruim 150 honden: verdeeld over meerdere kleine shelters en bij fosters thuis. De fosters krijgen een heel klein beetje geld om voor deze honden te zorgen: het voordeel is dat ze dus zwerfdieren van straat halen en dat ze op deze manier ook nog wat inkomen genereren. Al deze dieren moeten natuurlijk gecastreerd, gevaccineerd en geidentificeerd worden. Heel veel middelen die er worden gebruikt door de asieldierenarts zijn afkomstig van donaties: zowel materieel als financieel. Ook wij hebben een heleboel materialen meegenomen voor de verschillende OK’s (te denken aan braunules, steriele handschoenen, hechtmaterialen, etcetera.)

In een periode van 2 weken zijn er maar liefst 160 honden geopereerd: jong, oud, loops, drachtig, alles door elkaar!

 

Dierenarts Brigit Brants in Kosovo:

Op zondagavond 23 februari zijn wij geland op het vliegveld van Pristina, Kosovo. Hier werden wij opgewacht door Naim, die klaar stond om ons met al onze bagage naar het asiel te brengen. Het asiel zou onze verblijfplaats zijn voor de komende 2 weken. ’s Avonds laat aangekomen hebben we onze spullen op de slaapkamer gelegd, ieder heeft een bed uitgezocht en we zijn gaan slapen aangezien zo een dag reizen toch altijd wel weer vermoeiend is.

De volgende dag kwam Blendi, de dierenarts van het asiel, het ’s ochtends om 8 uur. Na een kennismaking en een bakje koffie zijn we direct aan de slag gegaan. De eerst honden waren al naar het asiel gebracht om te worden geopereerd. Omdat alles nog een beetje zoeken was en we moesten wennen aan de anesthetica (Ketaxyl), hebben we het de eerste dag rustig aan gedaan. Sterilisaties hebben we met zijn tweeën uitgevoerd, castraties werden wel alleen uitgevoerd. Na al het materiaal uitgezocht te hebben, kwamen we tot de conclusie dat we in totaal 4 operatiesetjes konden maken. Deze werden gesteriliseerd waarna we aan de slag konden gaan. De eerste dag zijn er ongeveer 9 honden geopereerd. Rond 5 uur zijn we gestopt. We zijn toen boodschappen gaan halen waarna we hebben gekookt en van de avond genoten.

Op de dinsdag en vrijdag gaat Blendi altijd verschillende asiels en fosters langs om de dieren daar te verzorgen. Dit houdt in het vaccineren en ontwormen van de honden, maar ook verzorging als ze ziek zijn, of verzorgers van de honden tips geven over hoe het beste de honden te verzorgen. Tijdens onze periode in Kosovo ging altijd iemand van ons met hem mee om op die manier een beetje van het land te kunnen zien. Op die dagen hebben we met zijn drieën geopereerd. Wel was er meestal nog een tweedejaarsstudent diergeneeskunde (Gent) bij die vakantie had en meeliep.

De rest van de dagen hebben we flink doorgewerkt. Nadat iedereen een beetje gewend was, hebben we alle operaties alleen uitgevoerd, tenzij een teef drachtig was. Hierdoor was het mogelijk om veel meer operaties op een dag uit te voeren. Er werd dan geopereerd op de operatietafel en op de voorbereidingstafel, soms lagen er 2 honden op een tafel uitgebonden als de honden klein waren. Het grootste aantal honden wat we op een dag hebben geopereerd waren 24 honden. Maar dan was het wel ook echt doorwerken en toen waren we het ’s avonds ook wel echt moe.

Aangezien Blendi in de tweede week de donderdag op pad was gegaan konden we de laatste operatiedag nog met zijn allen opereren. Die dag hebben we naast sterilisaties en castraties ook nog een pootamputie gedaan en een oogbol verwijderd.

Uiteindelijk hadden na deze 2 weken meer dan 160 honden (97 sterilisaties en 64 castraties), daarnaast hebben we nog een ooglidcorrectie gedaan, een poot geamputeerd en een oogbol verwijderd. Ook hebben we nog een gebroken metacarpaal botje op zijn plaats terug geplaatst en heel wat bijtwonden gehecht.

Betreffende de accommodatie sliepen we in het asiel. Hier was een slaapkamer met 4 bedden en een badkamer. In het asiel was ook een keukentje aanwezig en een grote koelkast. Er was genoeg aanwezig om een comfortabel verblijf te hebben. Ik denk dat ik al met al voor iedereen kan spreken als ik zeg dat het ons zeer goed is bevallen en dat we er allemaal heel veel hebben geleerd.

KLIK HIER voor een prachtige virtuele tour door de shelter in Kososvo, waar dit jaar de opbrengst van de vaccinatieactie heen zal gaan!!

Met één vaccinatie hier kan een hond in Kosovo tegen rabiës gevaccineerd worden! En door uw deelname kan met slechts vier vaccinaties in Nederland, een hond in Kosovo gesteriliseerd worden. Een mooie ‘vaccinatie voor een vaccinatie-actie’ dus!

Want gezonde dieren betekent gezonde mensen!

VaccinatieActie2014
Deelnemende praktijken doneren voor iedere gezette vaccinatie in de actieweek € 2,50 aan stichting DIO ten behoeve van het project. Wanneer u zich heeft aangemeld, ontvangt u van stichting DIO een pakket met daarin:
– posters om in de praktijk op te hangen,
– posters om bij lokale dierenwinkels/supermarkt op te hangen,
– spaarpot van stichting DIO om op de balie te zetten,
– een bedankje voor uw deelname, en
– een persbericht dat u naar lokale kranten kunt sturen.
Uiteraard wordt uw dierenartspraktijk, met logo en doorverwijzing naar de website van uw praktijk, bij ons op de website vermeld.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze actie? Neem dan gerust contact met ons op via vaccinatieactie@dio.nl!

Alle gewone donaties voor het project zijn natuurlijk ook welkom!
Maak uw bedrag over op giro 6910 ten name van Stichting DIO onder vermelding van VaccinatieActie2014 Kosovo, dan zorgen wij dat uw donatie direct naar dit mooie project gaat.

Hartelijk bedankt!

U doet toch ook mee?!