Vaccinatieactie 2015

De jaarlijkse vaccinatieactie van stichting DIO is gehouden van 18 tot en met 23 mei 2015! De opbrengst zal dit jaar gaan naar Stichting JAAN (Jakarta Animal Aid Network).

Het project
Met de jaarlijkse VaccinatieActie haalt stichting DIO geld op voor een diergeneeskundig project in een ontwikkelingsland. In 2015 zal de opbrengst van de vaccinatieactie worden gebruikt voor een aantal projecten van Stichting JAAN: Jakarta Animal Aid Netwerk. Deze stichting houdt zich bezig met diergezondheid in Indonesië. Dit doen zij d.m.v. diverse projecten, variërend van sterilisaties en vaccinaties van zwerfdieren, opvang van mishandelde wilde dieren en educatie aan de lokale bevolking.

Indonesië is een land waar op verschillende terreinen veterinaire hulp hard nodig is. Wie ooit in Indonesië is geweest, zal vast het hoge aantal zwerfhonden zijn opgevallen. Deze zwerfhonden worden door de bevolking en toeristen gezien als een grote last. De dieren leven onder zware omstandigheden en verkeren daarbij vaak in slechte gezondheid, hetgeen ook een bedreiging vormt voor de lokale bevolking. Het zwerfdieren probleem groeit nog steeds en door eliminatieprogramma’s van de overheid moeten veel dieren worden afgemaakt.

Dat de dieren in Indonesië het niet makkelijk hebben is ook te zien aan de vele paarden die op het eiland wonen. ‘Andong Betawi’, paard en wagen, is een toeristische attractie in Indonesië. Het is een vervoersmiddel afkomstig van de Betawi, afstammelingen van de mensen die rondom Batavia woonden vanaf ongeveer de 17de eeuw. Vroeger maakten veel mensen gebruik van dit vervoersmiddel, maar na de introductie van gemotoriseerd vervoer zijn mensen minder geïnteresseerd in deze ouderwetse manier van vervoer. Vandaar dat de Andong Betawi nu vooral op toeristische plekken werken. Het rondrijden van toeristen is de enige inkomsten bron van de arme en laagopgeleide eigenaren en bestuurders van de wagens. Door hun lage inkomen, blijft er weinig geld over voor de paarden. De dieren leven daardoor in armoedige omstandigheden. Zo kunnen ook hoefsmid en dierenarts niet betaald worden waardoor veel paarden pijn of moeite hebben bij het lopen of werken.

Met de opbrengst zal o.a. een educatie project worden bekostigd waarbij eigenaren van werkpaarden gratis lessen in hoefbekapping krijgen. Naast dit project zal de opbrengst ook ten goede komen aan de ambulance die JAAN graag wil aanschaffen. Door over een ambulance te beschikken, zal er een mobiele kliniek komen waarmee nuttige sterilisatie- en vaccinatie projecten uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor kunnen veel zwerfdieren op allerlei locaties geholpen worden.

Beide projecten zijn ook belangrijk voor de lokale bevolking, want met gezonde paarden kunnen de eigenaren hun werk blijven uitvoeren en zo voor hun gezin zorgen. En door zwerfdieren te vaccineren, wordt de bevolking beschermd tegen bijvoorbeeld rabiës en andere zoönosen. Tevens wordt door middel van sterilisatie de groei onder de zwerfdieren geremd waardoor op den duur het probleem met zwerfdieren minder groot zal worden.

Femke den Haas
Mede-oprichtster JAAN.
Verantwoordelijk voor bescherming van wilde dieren / rehabilitatie van wilde dieren en programma’s voor zwerfdieren buiten Jakarta.

De kracht van JAAN is dat de organisatie zich over alle dieren ontfermd en dierenleed op alle vlakken in Indonesie aan pakt. Bijvoorbeeld door samen te werken met de regering aan het ontwikkelen van nieuwe wetgeving voor betere bescherming van dieren; zo werden de dansaapjes verboden in 2013 nadat JAAN vijf jaar lang hierover heeft vergadert met de locale overheid. JAAN werkt ook samen met de politie aan de inbeslagnames van beschermde wilde dieren; een inbeslagname van de ernstig bedreigde Sumatraanse tijger staat nu op de agenda en deze week werden er baby gibbons in beslag genomen bij een privé-handelaar. JAAN is vooral erg actief in het veld, voornamelijk met zwerfdieren om deze te steriliseren en te vaccineren. Honderden honden en katten worden jaarlijks gratis gesteriliseerd en gevaccineerd en JAAN verspreid ook educatieve materialen over het belang van deze acties onder de bevolking. JAAN heeft gelukkig een grote ban vrijwilligers die helpen met het verspreiden van deze materialen, die assisteren bij de acties en met andere JAAN activiteiten.

Bij JAAN zal er niet snel een dag voorbij zijn zonder vol programma. Uiteraard zijn de dagen vol gepland met vaste bezigheden zoals het verzorgen en rehabiliteren van de geredde dieren en het plennen van reddingsacties maar vele gebeurtenissen kunnen we simpelweg niet inplannen. Er kan bijvoorbeeld midden in de nacht plots een oproep zijn om ‘in beslag genomen slangen te identificeren’. Of om een aangereden hond op de snelweg medische hulp te bieden. Al met al, het werken bij JAAN is nooit saai. En de JAAN activiteiten te coördineren, is een uitdaging die ik al jaren met veel plezier doe, samen met JAANs mede oprichters. Ik richt me voornamelijk op de wilde dieren reddingsacties en rehabilitatie programma’s; waar breng je de dieren heen na een reddingsactie? Hoe komen we aan genoeg steun om voor deze wilde dieren te zorgen tot zij weer terug kunnen naar de natuur? Wat als een dier niet meer kan worden vrijgelaten?

De sterilisatieacties van zwerfdieren in gebieden buiten Jakarta, ook die regel ik, zoals op de Duizend Eilanden en Karimun Jawa Eiland, gebieden waar wij ook aan de bescherming van wilde dieren werken. Het is in deze gebieden extra belangrijk om de populatie zwerfdieren in bedwang te houden! Een overpopulatie aan hongerige, zieke zwerfkatten kan bijvoorbeeld ook een hele slechte invloed hebben op de soms bedreigde vogelsoorten in de omgeving.

De verzorging voor de geredde dansaapjes, is ook een grote uitdaging waar ik me dagelijks mee bezig moet houden. Hoe zorgen we ervoor dat de geredde aapjes gezond zijn en blijven en weer natuurlijk gedrag vertonen?
Elke dag is weer een nieuwe uitdaging.

En na zo’n lange dag ben ik dan enorm voldaan wetend dat we weer een belangrijke bijdrage aan dierenwelzijn hebben gegeven. En ik kijk uit om dat morgen weer te kunnen doen!

Dierenarts Loes Schure
Vrijwilliger bij JAAN.


TIDUNG ISLAND – Sterilisatie van katten

Ga je mee naar Tidung island katten steriliseren? Het is een van de eilanden voor de kust van Java. We slapen in een resort, echt te gek joh! Vol enthousiasme vraagt Femke of ik meega. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en ik weet absoluut niet waar ik me instort. Maar zeg meteen ja. Ik ga mee als vrijwilliger voor JAAN.

We vertrekken heel vroeg bepakt en bezakt naar de haven. Varen naar Tidung island met een speedboot. Op het eiland hebben we twee fiets becak (bakfietsen) nodig voor al onze bagage en fietsen ze ons naar het resort. Het eiland heeft een langwerpige vorm en iedereen verplaatst zich met een fiets. Ons onderkomen is twee romantische bamboe hutjes pal aan de zee. We krijgen het dak van het restaurant toegewezen als operatie ruimte. Met een scooter gaan twee van ons op pad om katten te vangen. Femke laat ook bij de moskee een oproep doen, dat mensen hun kat in kunnen leveren voor sterilisatie. Zo wordt hier het nieuws in de buurt verspreid.

We hebben de meest romantische operatie kamer die je je maar kunt bedenken, in de open lucht, aan twee kanten uitzicht op zee en omringd door palmbomen. Wat wil je nog meer! We slepen met tafels en maken een zo praktisch mogelijke opstelling. De eerste katten zijn gevangen en hebben keurig een eigen hokje. Zo kunnen we de volgende ochtend meteen aan de slag. We fietsen naar een Warung (eettentje) onder een grote boom en eten een heerlijke nasi. Voldaan kruipen we in onze bedjes en vallen inslaap met het ruisen van de zee op de achtergrond.

En dan is het voor het ‘eggie’ en ontstaat er een geoliede machine. Kat onder narcose brengen, preppen, steriliseren, steriliseren en nog een en nog een. En je doet je stinkende best, want je weet deze kat wordt liefst morgen alweer vrijgelaten. Je voelt de zweet straaltjes over je rug lopen maar als je opkijkt kijk je zo over een prachtige zee vol andere eilanden. En hoor je Femke roepen, zo dat zijn weer 200 kittens minder bij elke kat die je hebt gesteriliseerd.

De volgende ochtend krijgen ze een heerlijke vismaaltijd en worden achterop de scooter teruggebracht en vrijgelaten op de plek waar ze zijn gevangen. Er komen mensen kijken, een lief stel die hun eigen kat ook laat helpen, worden ter plekke verliefd op een kat die we net hebben gedaan. En ze besluiten hem te adopteren en noemen hem Jahe (gember). ’s Avonds gaan we in hun Warung heerlijke verse vis eten. Ze willen niet dat we voor onze maaltijd betalen uit dankbaarheid. Maar wij verstoppen geld in het menu met een briefje voor Jahe en his friends. En we fietsen met een rotgang terug naar ons resort.

’s Nachts heeft één van de gesteriliseerde katten ons terug gevonden en ligt op het voeteneinde te slapen.

VaccinatieActie2015
Deelnemende praktijken doneren voor iedere gezette vaccinatie in de actieweek € 2,50 aan stichting DIO ten behoeve van het project. Wanneer u zich heeft aangemeld, ontvangt u van stichting DIO een pakket met daarin:
– posters om in de praktijk op te hangen,
– posters om bij lokale dierenwinkels/supermarkt op te hangen,
– spaarpot van stichting DIO om op de balie te zetten,
– een bedankje voor uw deelname, en
– een persbericht dat u naar lokale kranten kunt sturen.
Uiteraard wordt uw dierenartspraktijk, met logo en doorverwijzing naar de website van uw praktijk, bij ons op de website vermeld.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over deze actie? Neem dan gerust contact met ons op via vaccinatieactie@dio.nl!

Alle gewone donaties voor het project zijn natuurlijk ook welkom!
Maak uw bedrag over op NL16INGB0000006910 ten name van Stichting DIO onder vermelding van VaccinatieActie2015, dan zorgen wij dat uw donatie direct naar dit mooie project gaat.

Hartelijk bedankt alvast, ook namens de boeren in Jakarta!

 

U doet toch ook mee?!

DEELNEMENDE DIERENARTSPRAKTIJKEN IN 2015!

LogoMarum deklompDierenkliniek Overhoven

DAP Midden-Nederland ceres delingehoeve DAPgroningen

Logo- Colmschate dgc boven-veluwedapteraar

dkwoldberg peelenmaas dkwolvegalogo-beeldscherm-kort_verloop

LogovanZwol dkhagmolenDierenkliniek Crooswijk Logo
sterkliniekthooyveltdapdejong DK Europawijk Haarlem

Sponsoring
AUV a Henry Schein Company

Het logo van uw dierenartspraktijk of bedrijf met verwijzing naar de website komt hierbij te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *