DIO in Malawi

Uitzicht

Klik op de foto's om ze in groter formaat te bekijken

Juni 2016

Follow-up training Malawi maart 2016

In maart 2016 zijn studenten (en oud-bestuursleden DIO) Janke Maat en Mieke Overvliet in Malawi geweest voor de eerste follow-up training van de Community Animal Health Workers.

Na de laatste CAHW training van januari 2016 hebben de deelnemers 1,5 maand zelf kunnen praktiseren en was het daarna tijd voor een evaluatie en een moment om hiaten in de kennis bij te werken. De CAHW’s bleken al veel werk te hebben verricht: castreren van geiten, kalfjes en zo af en toe een hond, verschillende zieke dieren behandelen met aandoeningen zoals rotkreupel, hoesten, diarree, wonden of verlammingen en daarnaast een stukje bedrijfsbegeleiding zoals adviezen over hygiëne in de stal en water en voergift. Alle reden om dus al ontzettend trots op deze veterinairen te zijn!

Tijdens de follow-up zijn de casussen besproken waar de deelnemers tegenaan zijn gelopen en enkele handelingen en theorie weer opgefrist. Daarnaast is er samen gebrainstormt over een nieuwe training voor de lokale boeren. De training voor boeren die binnenkort gegeven zal worden, zal gaan over onder andere het belang van tekenbestrijding, hooi opslaan voor het droge seizoen, herkenning van een ziek dier en de mogelijkheden waarin een CAHW uit hun regio bij de diergezondheid kan ondersteunen. Want naast een goede kans om meer kennis over te dragen is zo’n boeren training ook uitermate geschikt voor de CAHW’s om contact te leggen met mogelijke klanten! Op deze manier kunnen de deelnemers op den duur ook financieel rondkomen van hun kennis en kunde. De komende jaren zal DIO iedere 6 maanden een follow-up training houden om onze CAHW’s bij te staan in de uitoefening van dit mooie beroep! Op naar een veterinair verbetert Malawi!

29 januari 2015
De derde fase van het project!
Begin maart gaat stichting DIO weer naar Malawi, we gaan dan beginnen aan de derde fase van ons project. De opleiding van 15 boeren tot Community Animal Health Workers (CAHW). Twee bijna afgestudeerde diergeneeskunde studenten reizen af naar Rhumpi om samen met de SSLLP een andere organisatie die soortgelijke trainingen verzorgt onze boeren op te leiden en de veterinaire infrastructuur te verbeteren. De boeren zullen van alles leren over voeding, diergezondheid, behandelingen, onderzoek van dieren, herkennen van ziekten, injectietechnieken en ze zullen leren hechten. Daarnaast zal er ook een economisch gedeelte getraind worden zodat de boeren ook leren hoe ze later zelf het beste hun geld kunnen verdienen als CAHW in Malawi.

Steun je ons project of wil je meer informatie, klik dan snel –hier–!

08 januari 2014
De bouw is in volle gang!
We zijn nu 2 maanden bezig geweest aan het bouwproject van Stichting DIO op het Matunkha Centrum en hebben al een aardig resultaat geboekt! We zijn bezig met de bouw van de stallen, kantoor, crush om dieren in vast te zetten en huisje op een helling van een bosrijke berg. Dit huis is bedoeld voor een opzichter. Door de bosrijke omgeving zijn we de eerste maand vooral bezig geweest met het kappen van bomen, de wortels uit de grond halen, gaten voor de fundering maken en met name het vlak maken van stuk grond. De werkzaamheden verliepen voorspoedig! Ondanks het warme weer werkte de 6 Malawiaanse jongens redelijk door. Elke dag dikke 30 graden en zwaar werk. Aangezien ze geen machines hebben wordt alles met de hand gedaan en dat maakt het zwaar. Tegen het einde van de maand zijn we materialen aan verzamelen geweest zodat we toch echt konden starten met bouwen in de 2de maand. Riet halen, keien slepen, zand uit een droogstaande rivier halen, kleine steentjes halen en naar Mzuzu geweest om de meeste materialen te halen. Wat in Nederland zo op de bouwplaats wordt gebracht ben je hier een tijdje mee bezig. We zijn in maand 2 toch echt begon met het metselen van de funderingsmuren, storten van de vloer en begonnen met het optrekken van de muren. En met mooi resultaat! De muren zijn al op raam hoogte. Het metselen van de muren ging aardig wat tijd in zitten omdat de muren van keien gemaakt worden en in de goede afmetingen gehakt moeten worden. Als je constructief niet goed maakt valt je muur weer in elkaar en kan je opnieuw beginnen. Een precisie werkje dus maar het gaat dus erg goed! En ik verwacht dat we begin februari droog in de Office kunnen zitten.

Groetjes, Benny

WP_000729 WP_000857 WP_000858 WP_0007844

10 november 2013
Op naar de rest van Malawi!
Dinsdag gaan we weg van het Matunkha centrum om ook de rest van Malawi te verkennen. Benny gaat door met de bouw van de stallen wat al mooi vlot, de gaten voor fundering zijn al klaar. Hij zal jullie op de hoogte gaan houden van zijn vorderingen.
Wij gaan dinsdag eerst naar Mzuzu om visum te regelen voor de volgende maand en daarna door naar Nkhata Bay en Likoma Island. We hebben een “waarbenjij.nu” aangemaakt die het nog niet doet, maar hopelijk kunnen jullie binnenkort hier onze reisverslagen lezen! De naam is mieke-en-nynke.waarbenjij.nu.

Groetjes,
Nynke & Mieke!

07 november 2013
Einde van de training

Gisteren heeft Mark de groep les gegeven, terwijl Mieke en ik met Hilde mee gingen op huisbezoeken in de dorpen. Deze middag hebben we met zn allen de training afgesloten, nadat vanmorgen de laatste lessen zijn gegeven door Mark over de groente tuin. De deelnemers hebben zich uitgeleefd in de tuin en hebben een prachtig bed gemaakt die het matunkha centrum goed zal kunnen gebruiken. Floortje was er vandaag helaas niet meer bij, zij vertrok vanmorgen om 05:00 richting Lilongwe voor haar vlucht terug naar Nederland. De deelnemers hebben na hun practicum een eindtoets gemaakt over agricultuur, waar ze gisteravond nog hard voor hebben zitten blokken. En dat was gelukkig te zien in hun behaalde resultaten! Na de pauze was ‘graduation’, we hebben nog wat meer uitgelegd over de trainers kit en de planning, en de deelnemers vooral verteld hoe ontzettend leuk wij het hebben gevonden. Alle resultaten hebben we per persoon uitgedeeld op een briefje, waarna directeur Davie de groepsindelingen bekend heeft gemaakt. Hierbij werd ook nogmaals verteld dat degene in elke groep met het hoogste cijfer, verantwoordelijk zou zijn voor de inhoud van de hele training. Deze personen hebben we ook een anatomie poster uitgedeeld als ‘prijs’ voor hun hoge cijfers. De deelnemers hebben vervolgens hun feedback op bepaalde punten opgeschreven en om maar iets te noemen: ” i like Mickey and Nikkey, they know how to teach, and Flor as well.” verder vonden ze het een erg nuttige training waarin ze veel hebben geleerd, en blijken ze hun rol als trainer erg serieus te nemen! Vervolgens was het tijd voor het uitdelen van de certificaten en de groepsfoto. En toen die was goedgekeurd door iedereen was de training officieel afgelopen. We hebben iedereen bedankt en uitgezwaaid met toch wel een beetje triest gevoel. De trainingen waren zwaar, gezellig en vooral erg leerzaam voor iedereen, en we weten zeker dat Malawi heel wat capabele trainers rijker is geworden!

Groetjes,
Nynke

IMG_0916 IMG_0914 IMG_0915

05 november 2013
Deel twee van de training: agricultuur!

Gisteravond zijn we van start gegaan met de agricultuur/landbouw lessen die deel uitmaken van de training. Mark van Foundations for Farming is gister aangekomen, evenals alle cursisten en toen iedereen aanwezig was en zijn diner achter de kiezen had hebben we de generator aangezwengeld (want de stroom was weer eens weg) aan hebben we in het klaslokaal een film gekeken over landbouw. Om 21.15 uur waren we klaar en was iedereen behoorlijk moe dus opgeruimd en afgesloten.

Vanochtend hebben we de echte introductie van Mark gedaan en daarna is hij begonnen met zijn lessen. Eerst theorie over op wat voor manier je je land moeten bewerken en behouden en in de middag praktijkles over meten en voorbereiden van het land. Iedereen heeft zich goed in het zweet gewerkt. Wij zijn vanaf nu alleen nog belangrijk voor het in goede banen leiden en voor de rest pikken we ook wat kennis mee over agricultuur.

Vanavond staat er weer een landbouw-film op het programma, maar wij gaan met de andere Nederlandse vrijwilligers hier op het centrum onze pre-Sinterklaas avond houden met pepernoten uit Nederland en als er stroom is kunnen we Alles Is Liefde kijken!

Ondertussen hebben we ook een indeling gemaakt voor de groepen trainers. De trainers zullen in groepen van 3 lessen aan de lokale boeren gaan geven en dus hebben wij even gepuzzeld wat het beste uitkwam qua kunde en woonplaats van de deelnemers. Morgen overleggen we de indeling met de groep.

Benny is nog steeds hard aan de gang en zal het schrijven van de updates overnemen als wij volgende week klaar zijn met de training en vertrekken van het centrum. Hij blijft namelijk nog tot half april op Matunkha om alle bouw in goede banen te leiden!

Groetjes,
Mieke

IMG_0898 IMG_0897 IMG_0896 IMG_0900 IMG_0899

02 november 2013
Klaar met ons deel!

Nou, het zit erop! Ons deel van de training in ieder geval! Donderdag hebben we de laatste lessen gegeven en hebben weer 4 cursisten hun eigen les gegeven om het lesgeven te oefenen. Er zitten echt toppers tussen!
Vrijdagochtend hebben we de theoretische kennis getest met een toets over het diergezondheid deel. Iedereen had er hard voor geleerd en meesten waren ook echt zenuwachtig. De toets had best wat moeilijke vragen maar tot onze vreugde werd er ook over het algemeen heel goed gescoord, met 92, 90 en 87 procent als beste resultaten. Wij trots natuurlijk! Gezellig de groep op kaneelbroodjes getrakteerd en ’s middags laatste lessen van deelnemers en de afsluiting.

Dinsdag gaan we verder met het deel over landbouw, tot donderdag en dan zit het er helemaal op!
Nynke en ik gaan dan natuurlijk nog bezig met verslagen en draaiboeken maken en alvast voorbereidingen treffen voor de volgende fasen.
Floortje vliegt donderdag weer terug. Benny heeft gister zijn eerste dag op het gebied gehad waar de stallen komen. Ze begonnen vroeg, om 5 uur was de start en werken tot 1 wegens de hitte ’s middags. Alle bosjes zijn al gekapt en ze zijn begonnen met vlak maken van de grond. Aardig wat werk dus al verzet, maandag gaan ze verder. Op dit moment heeft Benny 5 mensen werken maar dat worden er nog 8.
Nu zijn we, Nynke, ik, Benny, Floortje, en andere vrijwilligers Danny en Lisa, aan het relaxen bij lake Malawi! Prima vertoeven hier 🙂

Mieke

IMG_0893 IMG_0892

30 oktober 2013
Geboorte van een kalf in de praktijk

Gister hebben we een mooie meevaller gehad, na de les over dracht en geboorte op maandag, stond er gisterochtend een koe op het punt te bevallen. Mooi de pre-partus signalen met elkaar doorgenomen en ook het kalf gecheckt op ademhaling en navel.
Daarna viel de stroom uit en gingen we naar de grote hal waar we de generator konden gebruiken om les over anatomie en wonden en gebroken botten voort te zetten. ’s Middags bij een ezel hier op het centrum met een, al geheelde, gebroken poot gekeken en eind van de middag de eerste lessen van onze deelnemers zelf gehad. Onze deelnemers gaan straks samen heel wat lokale boeren trainen en daarom is het belangrijk ook het lesgeven te oefenen. Heel erg leuk om te zien en nuttig, er zitten hele goede docenten tussen!. Ze geven les over al besproken onderwerpen dus dit is meteen wat herhaling. Na elke les doen we feedback op post-its, de eerste ontdekking was dat die dingen plakken, en dat gaat heel goed. We plakken ze samen op een bord met ‘improvements’ en ‘strong points’.

Cursus03 Cursus04 Cursus05 Cursus06

Vanochtend was er praktijkles over anatomie waarbij we een geit geslacht en uitgebreid besproken hebben. Iedereen was uitermate enthousiast. Dit is voor de trainers alleen als goede achtergrondinformatie en zij zullen dit dus niet aan de boeren hoeven te onderwijzen. De geit wordt ook nog goed gebruikt want het feit dat hij zo uit elkaar gehaald is wil hier niet zeggen dat hij ongeschikt is voor consumptie. Vanavond eten wij dus even allemaal vegetarisch;-)
Vanmiddag nog les over myasis en daarna hebben de deelnemers zelf hun ziekte kennis geoefend met een soort memorykaarten met plaatje en casus aan ene kant en ziekte, verspreiding, signalen en preventie aan andere kant. Werd goed en serieus opgepakt dus wij hadden tijd om de eindtoets voor vrijdag voor te bereiden. De kaartjes vielen zo goed dat ze vroegen of die ook gebruikt konden worden voor de training die ze zelf aan de boeren gaan geven, wat wij natuurlijk beaamden.
Vrijdag is ons deel over diergezondheid klaar en volgende week komt het agricultuur deel.
Nou dat was de update weer! Vrijdag meer!

Groetjes van ons!

28 oktober 2013
Een welverdiend weekend na een succesvolle trainingsweek!
Het gaat goed hier! Vorige week de eerste trainingsweek goed kunnen afsluiten en alle deelnemers waren tevreden over de eerste week. Vrijdag hebben ze onder leiding van Floortje leren klauwbekappen bij geiten. Daarnaast nog een keer onderzoek bij de geit doorgenomen en in de middag nog wat ziekteleer. Om 14.00 begon het weekend en gingen alle deelnemers op naar huis.

Onderzoek geiten Dierenarts aan het werk01 Dierenarts aan het werk02

Wij waren ook wel toe aan weekend en zijn zaterdag naar vwaza geweest, een wildpark hier vlak bij. Even ons dierenhart kunnen ophalen aan de olifanten, nijlpaarden, apen en allerlei ander loslopend wild.

Vandaag weer een echte trainingsdag met vanmorgen weer ziektes:, salomonella, ringworm en tapewormen. Daarna les over dracht en geboorten en vanmiddag zijn we op excursie geweest naar een boer hier in de omgeving om samen huisvesting en gezondheid van de dieren te beoordelen. Leuk om te zien hoe goed en kritisch onze deelnemers al kijken. Ook voor de groepsvorming was het leuk om met eens in gezellige sfeer te kunnen praten. Leuke middag dus!

23 oktober 2013
De derde trainingsdag zit erop!

Gisteren hebben we drie nieuwe deelnemers ontmoet als vervanging voor de vier die maandag helaas te slecht Engels bleken te kunnen om de cursus te kunnen volgen. Nu hebben we een groep van 15 hele leuke en gemotiveerde mensen. We zijn dinsdag begonnen met de algemene les over ziektes, verspreiding e.d. Daarna volgden de onderwerpen huisvesting, fokken en inteelt en in de middag diarree, constipatie, financiën en voedsel en water. Een pittige cursusdag dus! Aan het eind van de dag hebben we geëvalueerd met meneer Mbale, hij is het hoofd van de dieren en volgt de cursus zoveel als hij kan. Hij stelde voor toch iets rustiger aan te doen, dus dat hebben we vandaag gedaan.

HartslagbeluisterenVanochtend zijn we begonnen met opfrissen van de stof die dinsdag was besproken en gelukkig was er voor elk onderwerp een vrijwilliger bereid die de stof kon en wilde samenvatten. Een goede oefening, omdat ze straks zelf deze training moeten kunnen geven aan andere lokale boeren. Vervolgens is er les gegeven over het onderzoeken van een dier met erna de praktijkles, waar de groep enorm enthousiast over was. Vooral het gebruik van de stethoscoop en thermometer vonden ze interessant en iedereen heeft in het lokaal al geoefend door naar het eigen hart te luisteren. Een leuke en leerzame ochtend dus! In de middag ging de les over mastitis, cysteriose en tuberculose, gevolgd door een vragenuurtje. Het was een lange dag, maar zeker heel nuttig!

Floortje is aangekomen en rust wat uit van de lange reis. Morgen kan zij meekijken met de lessen en vrijdag zal zij haar eerste eigen lessen geven aan de cursisten.

Benny heeft de nieuwe begroting voor de bouw van de modelboerderij met Peter, het hoofd van het bouwproject, doorgesproken. Hij graaft ook her de der op het terrein van het centrum de stalen voetjes uit de grond die hij gaat gebruiken voor de bouw van de stallen.

Jorrit gaat de syllabussen printen, zodat hopelijk morgen iedere deelnemer een eigen naslagwerk heeft. 🙂

Tot het volgende bericht!

Onderzoekdier1 Onderzoekdier2

21 oktober 2013
De eerste trainingsdag

De eerste trainingsdag zit erop! Vanochtend, na de ochtend devotion, (zingen, bidden en een verhaal verteld of gespeeld, samen met alle medewerkers en schoolkinderen van Matunkha), hebben we de mensen ontmoet die wij de komende weken gaan trainen. De directeur van Matunkha, Dave, hielp ons met de introductie. Dit hield in dat alle praktische zaken werden doorgesproken en daarnaast moest iedereen zijn verwachtingen en angsten voor de training opschrijven. We hebben dit daarna in de groep besproken. De angsten liepen uiteen van “Kan ik het Engels volgen?” en “Krijg ik genoeg eten tijdens de trainingen?” tot “Worden de trainers boos als ik niet goed genoeg presteer?”. Gelukkig hebben we heel wat angsten uit de wereld kunnen helpen en de meesten konden er ook wel om lachen achteraf. De verwachtingen lijken gelukkig vrij goed op de onze, de meesten willen een goede trainer worden en veel leren. Helaas is ook de allowance onontkoombaar: de boeren verdienen op dit moment geen geld en veel kunnen zich dat niet veroorloven. Afgesproken is dan ook om een kleine allowance te geven.

Vervolgens hebben de trainees een toets in het Engels gemaakt, waarna helaas bleek dat 4 van de 16 echt te slecht Engels konden om de training verder te volgen. Zij gaan in plaats van deze training, de training voor boeren volgen die gegeven zal worden door de trainers die we nu opleiden. Wel vervelend, maar we zijn blij met de groep die we nu hebben!

Cursus01 Cursus02

’s Middags heeft Nynke theorieles gegeven over animal handling. Vervolgens hebben we een praktijkles gedaan, waarbij Mieke de fixatietechnieken bij de koe en Nynke die bij de ezel behandelde. Iedereen was gelukkig enthousiast over onze ideeën.

Nu bereiden we ons voor op komende trainingen. De adapter van de laptop is helaas stukgegaan, dus het is nu wat improviseren. Woensdag komt dierenarts Floortje hier aan om te helpen bij de komende trainingen (en gelukkig brengt zij een nieuwe adapter mee ;-)).

Later meer, wij gaan ons insmeren met deet, omdat de muggen ons aanvallen! 😉

Tot het volgende verslag!

18 oktober 2013
De eerste dagen
Onderzoek lokale ezelNa een lange en vermoeiende reis zijn we woensdagavond aangekomen op het Matunkha Centre. Het is hier echt prachtig, de natuur is overweldigend mooi en de mensen zijn ontzettend aardig en behulpzaam.

Donderdagochtend hebben we even rustig aan gedaan en daarna de eerste besprekingen gehad over de voorbereidingen en alle praktische zaken rond de trainingen die maandag zullen beginnen. Ook zijn we rondgeleid over het centrum en weten we al heel wat mensen te vinden voor verschillende dingen. We hebben de dieren al eens goed geobserveerd en zullen vanmiddag met een paar medewerkers van het centrum een dorp in gaan om de lokale manier van dieren houden te bekijken. Hopelijk kunnen we dan de trainingen nog beter toespitsen.

Overleg bij lokale boerAls alles goed is, komen er zondagavond ongeveer 12 trainers en beginnen we maandag om 8 uur, na de dagopening met alle kinderen van de school en orphan care, met de eerste trainingsdag. Deze zal vooral in het teken staan van introductie om elkaar te leren kennen en te weten wat elkaars verwachtingen over de training zijn. De meeste trainers verblijven ook op het centrum.

Ook is vandaag een overleg geweest tussen Benny, Jorrit en Peter om te kijken of het budget voor de office die naast de dierenstallen gebouwd zal worden wat naar beneden kan. Er zijn goede nieuwe plannen gemaakt en Benny gaat aan de slag met een nieuwe bouwtekening voor de office. De tekeningen en budget voor de stallen zijn gelukkig geen probleem dus daar kan eerder aan begonnen worden.

Voor nu plegen wij dus de laatste voorbereidingen voor maandag en we zijn heel benieuwd hoe dat gaat lopen. Hopelijk krijgen jullie maandag een nieuwe update!

Groetjes,
Nynke, Benny en Mieke

Geiten Koeien

07 oktober 2013
Nog een week!

Medicinale plantentuinNog een week en dan is het zover! Dan vertrekken we naar Malawi voor de eerste fase van het project in samenwerking met het Matunkha centrum. Spannend maar vooral ook heel erg leuk!

De voorbereidingen zijn bijna klaar. De syllabus die gebruikt zal worden bij de training is af en daar heeft de commissie de laatste vergadering gezellig op geproost met, heel toepasselijk, Wild Africa Likeur. Heerlijk gevoel om na heel wat maanden inspanning weer echt een resultaat te hebben. Maar het is nog niet achterover leunen! We zijn afgelopen week heel druk bezig gegaan met het maken van PowerPointpresentaties en andere onderwijsvormen om de trainingen zo goed en efficiënt mogelijk te gaan geven. Daarbij is er nog het nodige contact met Matunkha en anderen in Malawi voor alles laatste regel-dingen. Nog even aanpoten dus en dan stappen we met z’n drieen (Benny, Nynke en Mieke) volgende week dinsdag (15 oktober) op het vliegtuig!

De eerste week zal in het teken staan van acclimatiseren, in verband met de totaal andere cultuur natuurlijk, maar niet te vergeten ook even wennen aan de temperatuur;) Daarbij kunnen we die week alle praktische dingen nog doorspreken en alvast op onderzoek uitgaan hoe de situatie bij de lokale boeren er op het moment uitziet. Eventueel kunnen we dan last-minute nog wat kleine veranderingen aanbrengen in de trainingen zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk.

En dan gaan we beginnen aan de trainingen! Omme nabij de 15 mensen zullen we in drie weken gaan trainen over onderwerpen als huisvesting en lokale veeziektes. Ook krijgen ze training over akkerbouw en gaan we aandacht besteden aan praktische handigheden als klauwbekappen. Deze 15 mensen zullen in 2014 aan ongeveer 150 boeren hun opgedane kennis overbrengen. Maar daarover later meer!

Benny gaat in de komende maanden ervoor zorgen dat er straks prachtige stallen zijn voor alle dieren van het Matunkha centrum en er een mooi kantoor staat waar alle medicijnen en dergelijken netjes bewaard kunnen worden.
Op dit moment regelen wij dus nog onze laatste dingetjes voor vertrek, waaronder dus het schrijven van dit voor-vertrek-verslagje! We zullen jullie de komende weken goed op de hoogte gaan houden van onze belevenissen en vorderingen bij het project!

Tot het volgende verslag!

Groetjes ook van Benny en Nynke,

Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *