Lezingen & Activiteiten

2016

 

Woensdag 8 juni 2016

Lunchlezing Diergeneeskunde in Malawi

Als je zelf geen eten en geen dokter hebt, waarom zou je dier dat dan wel moeten hebben? Deze mentaliteit is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar zorgt voor grote problemen in landen als Malawi. DIO heeft in de afgelopen 3 jaar 15 boeren opgeleid tot Community Animal Health Workers. Zij slaan de handen ineen om de dieren en daarmee de bevolking gezond te houden.

Op 8 juni vertelde Mieke Overvliet, zelf meerdere malen in Malawi geweest, ons enthousiast over de ontwikkeling en groei van ons project in Malawi en hoe wij zo’n project nou aanpakken. De ups en downs van deze CAHW’s werden geïllustreerd met diverse casuïstieken. Het bleek voor de meesten onder ons best lastig om een reële therapie te bedenken als je alleen je kennis en handen tot je beschikking hebt, maar gelukkig weten onze CAHW’s nu precies wat ze moeten doen!

Het was erg leuk om te merken dat er ook zoveel enthousiasme heerst onder de studenten en dat de opkomst zo groot was onder zowel bachelor- als masterstudenten. Voorlopig zullen wij in Malawi actief blijven om de dier- en daarmee de volksgezondheid nog verder te verbeteren en nog meer veterinaire kennis over te dragen op de lokale boeren.

Lunchlezing

Woensdag 25 mei 2016

Run4Rabies 2016

Voor het eerst in de DIO geschiedenis werd de Run4Rabies in mei gehouden in plaats van in september. Gelukkig kreeg Piet Paulusma geen gelijk en was het weer perfect om 5 of 10 kilometer (hard) te lopen voor het goede doel: Mission Rabies. Er zijn weer snelle tijden gelopen, maar bovenal was het een erg gezellige avond vol met winnaars, hetzij als deelnemer, hetzij in de loterij. Binnenkort komt het precieze bedrag online, dus houd de website www.run4rabies.nl goed in de gaten! Op naar de Run4Rabies 2017!

Collage

Dinsdag 5 april 2016

Lezing “Veehouderij in Afrika – Educatie en de kansen voor het Nederlands bedrijfsleven”

Overal in de wereld is de mens afhankelijk van dieren, maar met name in Afrika, waar veterinaire kennis geen vanzelfsprekendheid is, is hier nog veel winst te behalen. Hoe gaat zo’n educatieprogramma in zijn werk en hoe kun je het meest effectief het belang van veterinaire zorg uitleggen in een land waar humane zorg nog veel te wensen overlaat? Wim Goris, werkzaam bij AgriProFocus, vertelde ons over hun aanpak betreffende melkveehouderij in Oost-Afrika en nam ons mee naar de pluimveesector in Zambia, waar zij diverse educatieprogramma’s hebben lopen.
Het mes van de ontwikkelingshulp snijdt echter aan twee kanten en kan ook kansen bieden aan het helpende land. Hans Schiere wist hier een erg interessant verhaal van te
maken en vertelde vanuit een filosofische invalshoek over de “aid and trade” die ontwikkelingshulp met zich meebrengt.
Al met al was het dus een erg leerzame, maar ook zeker interessante avond.

 

Dinsdag 1 maart 2016
Minisymposium “Rhino Poaching”
Veel diergeneeskundestudenten dromen ervan om wildlifedierenarts te worden en wellicht was daarom de opkomst bij dit minisymposium zo groot. De beste manieren voor wildlife conservation, leeuwen verdoven vanuit een helikopter en speurhonden die ingezet worden tegen stroperij van ivoor; alles kwam aan bod op deze brede en zeer informatieve avond met 3 internationale sprekers. Professor W. van Hoven, werkzaam aan de universiteit in Pretoria, begon de avond met zijn lezing over hoe de neushoornpopulatie in Afrika zo goed mogelijk beschermd kan worden met daaraan gekoppeld een wildlifeproject waar je je als diergeneeskundestudent voor kunt aanmelden en waarbij je mee mag het veld in met een echte wildlifedierenarts!
Daarna kwam Eva Scheltens aan het woord. Zij is in 2015 afgestudeerd in Utrecht en datzelfde jaar nog vertrokken naar Tanzania om zich in te zetten voor het bestrijden van trypanosomiasis bij speurhonden die worden ingezet bij de bestrijding van stroperij, waarover zij een zeer interessante lezing heeft gegeven op deze avond.
De avond werd afgesloten door Martine van Zijll Langhout. Zij is nu werkzaam als dierenarts in Artis, maar heeft ons een uur lang meegenomen in het leven van een echte wildlifedierenarts in Afrika en alle uitdagingen die dit beroep met zich meebrengt.
Kortom, het was een erg interessante, leerzame en inspirerende avond met af en toe zelfs nog een woordje Zuid Afrikaans.

Maandag 22 februari 2016
Workshop Afrikaanse dans
“In Afrika doen we niet aan persoonlijke ruimte zoals in het individualistische Nederland”. Die gedachte stond centraal in de introductieopdracht, waar John Kayongo, Keniaan in hart en nieren, zijn workshop mee begon. Elkaar 2 minuten lang onafgebroken in de ogen kijken, terwijl je elkaar vasthoudt en dan maar hopen dat je een specifiek positief gevoel bij de ander krijgt, want dat was het doel van deze opdracht. Voor de meesten wat onwennig, maar daarna begon het pas echt: Afrikaanse muziek, oerkreten en dubieuze bewegingen, het hoorde allemaal bij de Keniaanse Oogstdans die John voor ons in petto had. Gelukkig had (bijna) iedereen al snel het ritme te pakken en vlogen de soepele veterinaire heupen van links naar rechts en van voren naar achteren, terwijl alle Afrikaanse dagelijkse bezigheden voorbij kwamen: van maïs zaaien tot water halen tot het land ploegen; alle bewegingen hadden wel een onderliggende gedachte!
Kortom, het was niet alleen een heel intensieve workout, maar een hele ervaring en tegelijk ook een eyeopener over onze Nederlandse mentaliteit: “Denk niet alleen aan de toekomst, maar leef ook in het nu. Sta stil bij wat je hebt gedaan, voordat je je naar je volgende verplichting haast” aldus John Kayongo uit Kenia.

Afrikaanse Dans

2015

 

Maandag 14 december 2015
Kerstactie
Maandag 14 december was de jaarlijkse DIO kerstactie. Op de foto met de kerstman in een prachtig decor en genieten van heerlijke warme chocolade melk en oliebollen. Kerstman Marius Dwars maakte er een dolle boel van en spaarde geen enkele moeite om mensen op de foto te krijgen. Er werd geen plaatje geschoten voordat iedereen een kerstmuts of rendieroren op zijn hoofd had gezet. De oliebollen namen gretig aftrek en waren aan het eind van de middag zelfs uitverkocht! De live muziek verzorgd door Tom Vingerhoets en zang door Jorieke Salij voegde een gezellige sfeer toe. De opbrengst van 300 euro is gegaan naar het Malawi project om de starterskit samen te stellen voor de Community Animal Healthworkers. Kortom, het wat een groot succes!

23641916212_8c31f64298_o23641782982_66d1c54b4e_o

Woensdag 9 december 2015
Vaccinatielezing
Op 9 december vond de lezing “Vaccinaties in Ontwikkelingslanden” plaats. De lezing had als doel om het belang van vaccinaties in deze landen toe te lichten en bood alsmede promotie voor de jaarlijkse vaccinatieactie van Stichting DIO.
Deze avond werd verzorgd door 2 sprekers: Jeroen Kortekaas (viroloog bij het CVI) begon de avond met een verhaal over de ontwikkeling van een vaccin tegen Rift Valley fever. Daarna gaf hij het woord aan zijn collega Piet van Rijn (CVI, departement virologie), die ons vertelde over de ontwikkeling en inzet van een vaccin tegen Afrikaanse Paardenpest in de preventie van deze ziekte.

Dinsdag 15 september 2015
Run4Rabies
Op Dinsdag 15 september organiseerde Stichting DIO weer haar jaarlijkse hardloopevenement, de Run4Rabiës. Elk jaar is dit evenement in september, omdat er dan ook de World Rabies Day plaats vindt. Helaas is het in september meestal niet zo’n goed weer, net zoals dit jaar. Hierdoor was het evenement niet erg druk bezocht, maar de mensen die er waren, waren dan ook echte bikkels! Alsnog hebben we een heleboel opgehaald wat naar het goede doel, de LSPCA, zal gaan. Met dit geld gaan zij weer vele honden vaccineren tegen Rabiës. Binnenkort komt het precieze bedrag online, dus houd de website www.run4rabies.nl in de gaten! In 2016 zal de run plaatsvinden in mei, hopend op beter weer!

Donderdag 10 september 2015
Cocktailparty
Zoals altijd stonden we ook dit jaar tijdens de avondactiviteiten klaar met onze DIO-cocktailbar. En wat een avond hebben we gehad! Menig student op weg naar de zangborrel kwam gezellig bij ons langs om alvast wat drinken te halen. Vooral de appeltaart cocktail was erg populair, deze houden we er zeker in! Het feestje barstte pas echt los toen de zangborrel op zijn eind liep en iedereen hongerig langs de bar kwam op weg naar de vet-inn. Onze hamburgers en tequila shotjes gingen als een malle! We waren dan ook snel uitverkocht, maar gelukkig gingen ook alle restjes stokbrood en aardappelsalade er goed in. Al met al hebben we een enorm gezellige avond gehad!

Donderdag 30 juli 2015
Uitje Stichting DIO en Stichting Me’kaar
Op donderdag 30 Juli zijn wij (studenten diergeneeskunde) van Stichting DIO met een groepje gezellige kinderen naar de kinderboerderij in Maarssen geweest. Het was niet heel druk in de speeltuin, het weer was s’ochtends nog wat grauw. Maar uiteindelijk was er toch wel belangstelling en zijn we met een leuke groep vertrokken naar de kinderboerderij.
Eenmaal aangekomen bij de kinderboerderij doken een stel kinderen eerst de speeltuin in, die nog voor de kinderboerderij gelegen was. Op de kinderboerderij zelf was er veel belangstelling voor de konijnen. De meeste kinderen durfde de konijntjes wel te aaien, maar sommigen vonden dit toch nog een beetje spannend.
Wij als studenten hebben geprobeerd ook de kinderen die het wat spannend vonden op hun gemak te laten voelen en kennis te laten maken met de diertjes. Daarna is geprobeerd wat te vertellen over de konijnen, maar al gauw bleek dat het aaien van de dieren een grotere prioriteit had.
Ook de katten op de kinderboerderij waren erg populair. Sommige katten wilden zelfs opgetild worden (ookal mocht dit eigenlijk niet). Vervolgens kwamen er diverse verhalen voorbij over eigen katten en huisdieren.
De boerderij heeft ook een stel kippen, samen met een klein groepje hebben we geprobeerd de haantjes tussen de hennetjes uit te pikken. Dit bleek nog best lastig te zijn. Omdat de kipjes achter een gaas zaten was de aandacht voor de kippen al gauw minder. De geitjes daarentegen waren erg interessant. Er waren een heleboel jonge geitjes; lammetjes. Sommigen waren ontzettend tam en de meeste kinderen durfde daarom ook wel een lammetje te aaien. Er was ook 1 brutale geit in de groep, daar bleven de kinderen het liefst uit de buurt. Maar de geitjes waren niet de enige bewoners van het tuintje, achterin een schuurtje zaten namelijk een heel stel varkens. Deze varkens waren niet zo groot, maar de meeste kinderen waren toch niet zo dol op deze beesten. Ze liepen er met een boog omheen.
Ondertussen was ook het zonnetje doorgekomen en waren we aan het genieten aan de picknick tafel met een raket ijsje. De katten genoten ook van het weer en waren nieuwsgierig naar de volière met kleine vogeltjes aan het staren. We waren in de veronderstelling dat de katten dit wel vaker deden, want de vogeltjes leken niet bang te zijn. Helaas werd er toch voor onze neus een vogeltje gegrepen door een kat. De kinderen waren geschrokken, maar stiekem toch wel erg nieuwsgierig naar het dode vogeltje. Een medewerker van de kinderboerderij heeft het vogeltje uit de volière gehaald en iedereen wilde graag even kijken. Gelukkig was het vogeltje al vrij snel weer vergeten en werd er de rest van de dag nog flink geknuffeld met de dieren.

Kibo 01 Kibo 02 Kibo 03
Kibo 04 Kibo 05

Woensdag 13 mei 2015
GKZ symposium
Stichting DIO is een tijdje geleden uitgenodigd door de groep Gezondheids- en Kwaliteitszorg (GKZ) van de KNMvD om een praatje te houden op hun symposium van 13 mei 2015. Stichting DIO is in aanraking gekomen met de GKZ vanwege onze raakvlakken. De GKZ houdt zich bezig met veterinaire volksgezondheid in Nederland en wij in ontwikkelingslanden. Doordat we het praatje mochten houden tijdens hun symposium, hebben wij wat meer bekendheid gekregen onder niet-praktiserende dierenartsen. Hopelijk kunnen we in de toekomst blijven samenwerken en elkaar blijven helpen!

Maandag 11 mei 2015
Besturen zeskamp
Maandag 11 mei organiseerde Stichting DIO de besturen zeskamp. Het was heerlijk weer en de deelnemers uiterst fanatiek! Onder de deelnemers waren de besturen van de D.S.K., de Veefokkers, de Vhiver, Archaeopteryx en Hygieia. Op een route van zo’n vier kilometer stonden verschillende spelletjes en vragen die de besturen tot een goed einde moesten brengen. De tien vragen die langs de route hingen gingen over het reilen endie langs de route hingen gingen over het reilen en zeilen van Stichting DIO. De projecten en de commissies kwamen aan bod, maar ook de kennis over Malawi werd getest. Zoals bij een zeskamp hoort waren er ook zes spelletjes. De besturen moesten pijltjes schieten met een blaaspijpje, geblindoekt koekhappen, in estafette zoveel mogelijk ballonnen kapot blazen, zo snel mogelijk 10 snoepjes en lolly’s uit een pan met vla happen, in tweetallen een parcourtje kruiwagen lopen en een wedstrijdje sprinten. De fanaticiteit spatte er bij ieder bestuur en elk spel vanaf, want verliezen was natuurlijk geen optie. Na afloop werden de punten geteld en kwam Hygieia als de winnaar uit de bus. De avond werd afgesloten met een borrel en het bleef nog lang gezellig in de DSK-tuin.

Besturen zeskamp 2 Besturen zeskamp 3 Besturen zeskamp 1

Zaterdag 9 mei 2015
Peerdenpieten
Dit jaar deed Stichting DIO voor het eerst mee aan het defilé tijdens Peerdepieten. Wij waren ’s ochtends vroeg al aanwezig in het Androclus voor de receptie. Stichting DIO zou recipiëren en had een mooi cadeau gemaakt voor de DSK, maar helaas hadden ze geen tijd meer voor ons. Uiteindelijk hebben we ons cadeau maar naar binnen gegooid, de DSK-kamer in. We hadden namelijk een strandbal met de wereldkaart erop die we gemakkelijk konden gooien. Waarom nou een wereldbol? Nou, de DSK heet dit jaar ‘Capra Ibex’ wat de steenbok betekent en heel toevallig bevindt zich op onze aarde de steenbokskeerkring. Deze keerkring loopt door Afrika waar Stichting DIO veel werk verricht. Steenbokken zijn geiten en Stichting DIO geeft boeren in ontwikkelingslanden veel advies over geiten. Om deze reden hebben wij op ieder land waar de steenbokskeerkring doorheen loopt en geitje geplakt. Maar dat terzijde…
Sticthing DIO defileerde dit jaar in een Defender, een grote jeep die goed voor safari’s en werk in Afrika gebruikt kan worden. De DSK hield een praatje over ons tijdens het defilé, alleen reed iedereen te snel, waardoor de praatjes wat achterliepen en wij ons eigen praatje ook niet hebben kunnen horen. Gelukkig kregen we veel bekijks naar alleen al de Defender en dat was leuk genoeg voor ons.
Hiernaast heeft Stichting DIO ook een cadeau samengesteld voor een van de pikeurs. Al met al was het een geslaagde dag en volgend jaar zijn we er zeker weer bij!

Dinsdag 28 april 2015
Malawi-lezing
DIO hield ’s avonds twee lezingen. Eén over ons project in Malawi en één over African Swine Fever wat op dit moment erg veel voorkomt in Malawi. Onze sprekers waren Michael Woltheus, Sarah Farrand en Willie Loeffen. Meer kunt u lezen in de DIOloog van juni 2015!

Donderdag-zaterdag 9-11 april 2015
European Veterinary Conference ‘De Voorjaarsdagen’ 2015
Net als voorgaande jaren was Stichting DIO weer aanwezig op de Voorjaarsdagen. Dit keer met het doel zoveel mogelijk praktijken enthousiast te maken voor de vaccinatieactie, oude contacten te onderhouden en nieuwe contacten te leggen. Het waren wederom 3 mooie dagen en we hopen u volgend jaar weer te zien op de voorjaarsdagen!

Voorjaarsdagen 2015

2014

Maandag 15 december 2014
Kerstmanactie
Kerstactie 1 Op 15 december was het weer zover: studenten en medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde werden met veel gezelligheid verwelkomd op de jaarlijkse Kerstactie van Stichting DIO. Uiteraard werd dan ook eindelijk bekend wie onze nieuwe mystery-Kerstman was! Dit jaar had niemand minder dan Dr. Boyd Berends, docent Veterinaire Volksgezondheid bij de faculteit Diergeneeskunde zich in het Kerstmannenpak gehesen. Net zoals zijn voorgangers was het deze dag zijn schone taak om iedereen blij te maken met een unieke Kersfoto! Om de foto’s echt af te maken werden traditionelen rendierhaarbanden en kerstmutsen uitgedeeld om een echte Kerstsfeer vast te leggen. Voor iedereen die een foto heet laten maken: alle foto’s zijn terug te vinden op de Facebook-pagina van DIO. Naast de foto’s waren er ook dit jaar weer heerlijke oliebollen met poedersuiker en bekers warme chocolademelk met slagroom te koop. Deze lekkernijen konden worden genuttigd terwijl men genoot van de gezelligheid en muziek van de band Tom Vingerhoets. Met de Kerstactie wordt ieder jaar geld ingezameld voor het project in Malawi. De prachtige opbrengst van €247,38 zal ten goede komen aan o.a de voorbeeldboerderijen die in Malawi worden gebouwd en het lesmateriaal dat wordt gemaakt voor de boeren om te helpen hun dieren zo efficiënt mogelijk te onderhouden en deze kennis onderling dor te kunnen geven.

Kerstactie 3 Kerstactie 4 Kerstactie 2

Donderdag 6 november 2014
Lezing MERS/Ebola
Op 6 november organiseerde Stichting DIO samen met de studievereniging Hygieia de MERS/Ebola lezing. Tijdens de lezing spraken Roel Coutinho en Peter Klaver over deze twee ziektes.

Donderdag 30 oktober 2014
Lezing Ethno-Veterinary Medicine
Donderdag 30 oktober 2014 kwam een gezelschap van Indiase veterinairen onze faculteit vereren met een bezoek, welke werd gecomplementeerd door een interessante lezing over ethno-veterinary medicine en fytotherapie. De heer dr. Punniamurthy gaf een algemene inleiding over het belang van fytotherapie en het gebruik en de wetenschappelijke validatie van ethno-veterinary medicine (EVM). Vele planten, zoals aloë vera en curcuma hebben bewezen geneeskrachtige werkingen, welke gemakkelijk in de praktijk toegepast kunnen worden. Zo gaf hij het voorbeeld van een pasta welke topicaal aangebracht kon worden op het uier van koeien en geiten in het geval van mastitis, waar goede resultaten mee behaald zijn. Dergelijke pasta’s en medicamenten zijn in India ook in gebruik voor ecthyma en artritis. Behalve de goede resultaten biedt deze therapie de boer de mogelijkheid om zelfstandig snel en adequaat in te kunnen grijpen, zonder dat er injectietechnieken benodigd zijn. EVM draait in zijn geheel ten eerste om het gebruik van regionale planten; dit maakt de techniek bereikbaar en goedkoop. Daarbij is het de kunst om de juiste combinatie van planten te gebruiken, omdat juist de synergie tussen de verschillende bestanddelen de goede werking geeft. Hierbij is farmacognosie, het kennen van de geneeskrachtige eigenschappen van de verschillende planten (wat wilde dieren vaak ook beheersen!) de basis– een basis die enorm breed is geworden in de laatste jaren, met veel wetenschappelijke publicaties en goede resultaten in onder andere India. Prof. Dr. Hubert Karreman sprak vervolgens over zijn methoden van het behandelen van onder andere biologisch rundvee in de Verenigde Staten. De grootste uitdaging hierbij is het behandelen van de dieren zonder gebruik van antibiotica. Behalve dat management en hygiëne een belangrijke rol spelen, zijn er meerdere alternatieve behandelingsmethoden beschikbaar. Zo kan foot rot behandeld worden door schoon te maken met calciumdihydroxide, waterstofperoxide en teatree-olie, suiker met betadine en een beschermend verband; wondjes kunnen (voornamelijk bij paarden) goed behandeld worden met honing; actinomycose bij het rund kan men bestrijden met natriumiodide, kruidentinctuur en topicale pepermuntpasta De hoeveelheid evidence omtrent dergelijke behandelingsmethoden blijft groeien, wat veel reden geeft het voor ons onbekende EVM te verkennen, mede door de antibioticumproblematiek.

Woensdag 24 september 2014
Run4Rabies
Run 4 Rabies 3 Op woensdag 24 september organiseerde stichting DIO, in samenwerking met studievereniging Hygieia, vanuit de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht het hardloop- en wandelevenement Run4Rabies om geld in te zamelen voor het goede doel.
Er waren twee routes (5 en 10km). Beide routes mochten hardlopend worden afgelegd, de 5 km kon ook gewandeld worden. Het ingezamelede geld ging naar een project van Werelddierenwerk in India, waar honden worden gevaccineerd tegen rabiës. Op deze manier kan deze levensbedreigende ziekte bestreden wroden bij dier en mens.
De avond was weer een groot succes door de 52 hardlopers die het slechte weer hebben getrotseerd. Ondanks het regenachtige weer was de avond ontzettend gezellig met lekker eten en de geode muziek van de Slulmberdoggs. Ook de loterij was weer spannend, waarbij er mooie prijzen, zoals een high tea voor 2 bij de Basket, entreekaartjes voor de Apenheul, vrijkaartjes om te kanoën, zaken hondenvoer, een vuurkorf en een halfjaarabonnement bij BBB Healthclub (t.w.v. €700,-!) zijn weggegeven!
Maar het belangrijkste is natuurlijk het bedrag dat op deze avond is ingezameld voor het project van Werelddierenwerk in India. Het totale bedrag is €1020,-. Hier zijn we uiteraard heel erg blij mee en we hadden dit niet zonder jullie hulp en inzet kunnen bereiken.
Deelnemers en vrijwilligers ontzettend bedankt en hopelijk kunnen we jullie volgend jaar weer begroeten bij de volgende Run 4 Rabies!

Run 4 Rabies 2 Run 4 Rabies 1

Zaterdag 6 september 2014
Eerstejaarsweekend
Het eerstejaarsweekend wordt elk jaar, aan het einde van de introductieweek, georganiseerd door studievereniging Diergeneeskundige Studentenkring (DSK) voor eerstejaarsstudenten als kennismaking met elkaar. Op zaterdag 6 september in de maddig van dat weekend organiseren de verschillende studieverenigingen en –commissies verschillende spellen en activiteiten. Dit jaar heeft DIO ook een spel bedacht. Op een bord werd een koe geschilderd waar de studenten met een blaaspijp pijltjes op konden schieten. Het spel werd zeer gewaardeerd en zelfs leden van andere studieverenigingen kwam een poging wagen. Op deze manier hebben de eerstejaarsstudenten op een ontspannen en gezellig manier kennis kunnen maken met DIO. Kortom, een zeer geslaagde activiteit!

Dinsdag 2 september 2014
Eerstejaarsintroductie
Dit jaar was Stichting DIO weer aanwezig op de introductiedagen van de studie Diergeneeskunde. We hadden voor de nieuwe eerstejaarsstudenten een presentatie voorbereid om hun te informeren over onze stichting. Zo lieten we hen de laatste ontwikkelingen zien van ons project in Malawi en maakten we hen enthousiast voor de Run 4 Rabies. Bovendien konden ze natuurlijk meteen donateur worde en zo Stichting DIO financieel steunen
Tijdens de avondactiviteiten van de introductie werd er een BBQ georganiseerd om onze trouwe commissieleden te bedanken voor hun inzet tijdens het afgelopen jaar. Toen de BBQ was afgelopen was het tijd voor de cocktailbar. We hadden verschillende cocktails bereid voor de eerstejaarsstudenten. Ook werden er hamburgers gebakken om de trek de stillen. Al met al een geslaagde introductie. We hopen dat we de eerstejaarsstudenten enthousiast hebben gemaakt voor DIO en dat ze natuurlijk genoten hebben van de cocktails en de hamburgers!

Maandag-vrijdag 19-24 mei 2014
VaccinatieActie
Afgelopen jaar heeft Stichting DIO weer de vijfde keer de vaccinatieactie georganiseerd. De actie was dit jaar van 19 tot en met 24 mei. Tijdens de actie doneren deelnemende dierenartsenpraktijken €2,50 per gezette vaccinatie. Het project waar we dit jaar geld voor hebben opgehaald is een CNVR (Catch-Neutur-Vaccination-Release) project in Rahovac, Kosovo. Begin 2013 is in Rahovac een asiel met operatiekamer gebouw, waar zwerfdieren kunnen worden opgevangen en behandeld. Dieren in dit gebeid worden niet goed verzorgd en er is nauwelijks veterinaire zorg aanwezig. De populatie zwerfhonden wordt in dit gebied steeds groter wat de dier- en volksgezondheid zeker niet ten geode komt. Het asiel in Rahovac wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en meerdere malen per jaar vliegen er dierenartsen vanuit Nederland en België naar toe om de operaties uit te voeren. De zwerfdieren worden gevangen, gesteriliseerd/gecastreerd, krijgen de benodigde vaccinaties en andere behandelingen en worden vervolgens weer gezond teruggezet waar ze gevonden zijn. Dit jaar waren er 26 deelnemende dierenartsenpraktijken. De totale opbrengst was €4371,-.

Woensdag 23 april 2014
Symposium ‘A world lost in time?’
Op 23 April vond het jaarlijkse symposium van Stichting DIO plaats onder de naam ‘A world lost in time?’ Emerging veterinary projects in South America. De verschillende onderwerpen die dit jaar aandacht kregen waren:
– Animal Welfare, in het kader van rundveehouderij in Uruguay (Dr. Frank Eerdenburg)
– Een stageproject ook over rundvee – ditmaal de verwondingen die ontstaan tijdens het transporteren van de dieren in Zuid-Amerikaanse landen (Rick Kempener)
– De impact die d emens heeft in de leefgebieden van reptielen en amfibieën in Zuid-Amerika en ook de risico’s die dit met zich mee brengt als het gaat om de verspreiding van ziektes die eventueel ook mensen kunnen raken (Rogier van Rossum)
– De conflicten die kunnen ontstaan tussen jaguars en vee/veehouders (Dr. Harko Koster)
Het symposium werd geleid door dagvoorzitter Dr. Chris Bartels

Donderdag-zaterdag 17-19 april 2014
European Veterinary Conference ‘De Voorjaarsdagen’ 2014
Voorjaarsdagen 2014Ook dit jaar was stichting DIO weer aanwezig bij de Voorjaarsdagen. Naast onze gebruikelijke stand bij de goede doelen hadden we dit jaar echter ook wat nieuws: een actie in samenwerking met Phytotreat! Hierbij hebben we leuke flessenopeners verkocht waarop het logo van DIO te zien is en een boodschap van Phytotreat. Bij het kopen van een flessenopener konden mensen zich ook inschrijven voor de loterij die aan deze actie verbonden was, waarbij er een weekendje Istanbul voor twee personen gewonnen kon worden. Dit was een groot succes waarbij we bijna 125 flessenopeners hebben verkocht! Dit heeft zeker bijgedragen aan meer naamsbekendheid voor Stichting DIO en uiteraard is de opbrengst gedeeld waardoor er weer een aardige bijdrage is bijgekomen voor onze projecten. Daarnaast waren de Voorjaarsdagen ook weer erg nuttig voor het leggen van nieuwe contacten en het bijpraten met onder andere de KNMvD. Het was dus weer als vanouds gezellig en waardevol. Volgend jaar zijn we vanzelfsprekend weer van de partij, dus dan zien we u graag weer terug op de Voorjaarsdagen!

Dinsdag 25 februari 2014
Lezing ‘Where there’s no vet’
Op 25 februari organiseerde DIO de lezing ‘Where there’s no vet’. Die avond werd er aandacht besteed aan het uitvoeren van praktische diergeneeskundige handelingen in landen waar er niet zoveel mogelijkheden om handen zijn. Zo kwamen EHBO, castratie technieken en veel voorkomende ziektes aan bod.

Zaterdag 22 februari 2014
Ouderdag
Op zaterdag 22 februari werd de jaarlijkse ouderdag georganiseerd door de studievereniging Diergeneeskundige Studentenkring (DSK). Stichting DIO was uiteraard ook aanwezig, met een presentatie over Stichting DIO in het algemeen en waarom het zo belangrijk is wat we doen. Het doel was om de studenten en hun ouders enthousiast te maken voor Stichting DIO en te laten zien waar Stichting DIO zich voor inzet.

2013

17 december 2013
Kerstmanactie
– Op de foto met de kerstman, verkoop van oliebollen en chocolademelk, opbrengst € 370,50 voor het project van Stichting DIO in Malawi

12 december 2013
Castratieproject-lezing
– Student en dierenarts | Ervaringen tijdens castratieprojecten in het buitenland

28 september 2013
Run4Rabiës
– Hardloopwedstrijd door Amelisweerd, opbrengst ruim € 1000,= voor bescherming van dieren tegen rabiës (hondsdolheid) op Sri Lanka

3 & 13 september 2012
Introductie eerstejaars studenten
– Verschillende activiteiten voor alle eerstejaarsstudenten

4 juni 2013
Rabiës-lezing
– Humaan arts Bert Nanninga, dierenarts Sanne Meeuwissen en specialist van het RIVM Olaf Stenvers | Rabiës (hondsdolheid): pathofysiologie, epidemiologie en preventie

21 maart 2013
DIO’s Symposium
– “Meeting Asia and its veterinary aspects” | Azië: noodhulp voor dieren bij natuurrampen en opkomende infectieziekten

23 februari 2013
Ouderdag
– Open dag voor de ouders van alle eerstejaarsstudenten

5 februari 2013
Djembé-workshop
– Workshop Djembé leren spelen voor vrijwilligers van Stichting DIO
2012

17 december 2012
Kerstmanactie
– Op de foto met de kerstman, verkoop van oliebollen en chocolademelk, opbrengst € 445,- voor het project van Stichting DIO in Malawi

3 december 2012
Malawi-lezing
– Lezing i.s.m. Archaeopteryx over wildlife in Malawi
– Mevrouw Nanninga | Mathunka Centrum in Malawi
– David van Gennep, directeur van Stichting AAP | Lilongwe wildlife centre en het werk van Stichting AAP in Malawi

29 september 2012
Maliebaandag
– Verschillende activiteiten door alle studieverenigingen van Diergeneeskunde georganiseerd, waarbij een kortebaandraverij over de Maliebaan centraal staat

4 & 13 september 2012
Introductie eerstejaars studenten
– Verschillende activiteiten voor alle eerstejaarsstudenten

11 juni 2012
Fytotherapie-lezing
– Lezing over alle ins en outs van fytotherapie

26 mei 2012
Run4Rabiës
– Hardloopwedstrijd door Amelisweerd, opbrengst € 860,50 voor bescherming van dieren tegen rabiës (hondsdolheid) op de Filippijnen

24 mei 2012
VET-inn
– Een feest in Afrikaanse stijl, opbrengst € 415,- voor het project van stichting DIO in Malawi

11 februari 2012
Ouderdag
– Open dag voor de ouders van alle eerstejaarsstudenten

30 januari 2012
Bushmeat-lezing
– Lezing over alle ins en outs van Bushmeat
2011

10 oktober 2011
Tropenstage-lezing
– Lizelore Vos | Tanzania
– Marianne Pouwer | Nepal
2010

15 februari 2010
Azië
– Marc Verdegem | Visteelt
– Gerdien Kleijer | Ontwikkelingen in de tijd
– Hans Schiere | Creativiteit en kwaliteit voor een duurzame veehouderij in Azië; lessen voor Nederland

1 februari 2010
Afrika
– Joep van Mierlo | Zelf-ondersteuningsprojecten op het gebied van veeteelt
– Gert van Putten | Opzetten van veeteeltbedrijven in Afrika
– David Speksnijder, Leen Stam & Rens van Rossum | Bezoek aan een veehouderij-project van DIO in Tanzania

18 januari 2010
Zuid-Amerika
– Victor Hooftman | Wereldvoedselproblematiek
– Katrien van `t Hooft | Duurzame veehouderij
– Marco Verschuur | Ontwikkelingen in de tijd